CHP, imza kriziyle ilgili olarak araştırma istedi

CHP Grup Başkanvekilleri, Anayasa değişikliği teklifine ilişkin imza tartışmalarıyla ilgili olarak Meclis araştırması açılması istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekilleri, Anayasa değişikliği teklifine ilişkin, TBMM sürecinde yaşanan imza tartışmalarıyla ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Meclis Başkanlığına verilen araştırma önergesinde, teklifin, 30 Martta AK Parti Grup başkanvekilleri tarafından TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e sunulduğu kaydedildi.

Şahin'in, 31 Martta, "TBMM Başkanlığının, verilen tasarı ve teklifleri sadece şekil bakımından incelemekle görevli olduğunu" belirtikten sonra, "Anayasa değişikliği teklifi, uzmanlarımızca da incelenmiş, İçtüzüğümüze aykırı herhangi bir durum tespit edilememiş, ben de incelememi tamamladım ve bugün bütün bu iddialarla ilgili inceleyecek ve karar verecek olan Meclisimizin en yetkin ihtisas komisyonlarından biri olan Anayasa Komisyonuna havale ettim" açıklamasında bulunduğu ifade edildi.

Bu açıklamanın ardından, CHP'li Okay'ın, "teklifte Şahin'in imzasının da bulunduğu, bazı imzaların çıkarıldığını" açıkladığı, daha sonra Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun "Şahin'in imzasının bulunmadığını" söyleyerek suç duyurusunda bulunacağını belirttiği ve "Kimse sahteciliği yapanlar ortaya çıksın, yargılansın" değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi.

Önergede, "Bazı bakan ve AKP yetkililerinin açıklamalarında da belgelerin sanki CHP tarafından üretildiği ima edilmek istenmiştir. Sayın Başbakan yaptığı açıklamalarda, Anayasa değişikliği teklifindeki sakatlığı imza sayısından ibaret bir olaya indirgemeye çalışmıştır" denildi.

Anayasa değişikliğine ilişkin teklifin TBMM Başkanlığı tarafından 1/650 esas numarası ile işleme alındığı, ancak ortada iki ayrı imza listesinin söz konusu olduğu belirtilen önergede, bu listelerin birinde Şahin'in adının yer aldığı, diğerinde ise yer almadığı, iki ayrı listenin 2. sayfalarındaki isim ve imzalarda değişiklik olduğunun görüldüğü savunuldu.

"Listeler işleme alındıktan sonra değiştirildi"

"Listelerin TBMM Başkanlığına verildikten sonra, yani işleme alındıktan sonra değiştirildiği anlaşılmaktadır. Böylece Yüce Meclisin çatısı altında evrakta tahrifat suçu işlendiği sonucu ortaya çıkmaktadır" ifadelerine yer verilen önergede, şöyle denildi:

"Teklifteki imzalardaki bir diğer çelişkili durum, depo imzaların kullanılmasına ilişkin kuşkulardır. Teklife ilişkin listenin il sırasına göre hazırlandığı ve milletvekillerinin isimlerinin bilgisayarla yazıldığı görülmektedir. Ayrıca, teklifin sunuş sayfasında isimleri el yazısıyla yazılı milletvekillerinden ayrıca ekli listede ismi olanların  isimleri de sonradan üzeri çizilmek suretiyle listeden çıkarılmıştır. Bu durum, AKP Grubu tarafından daha önce hazırlanan bilgisayarda oluşturulup milletvekillerine imzalatılan hazır listelerin Anayasa değişikliği için kullanıldığını oraya koymaktadır.

Teklifin TBMM Başkanlığına sunulmasına ilişkin sürecin her aşaması, televizyonlarda Türk halkı tarafından izlenmiştir. Bu süreçte AKP yetkililerinin yaptıkları açıklamaların tümü kayıt altındadır. AKP yetkililerinin Anayasa paketine hazırlık çalışmaları yaptığı saatler ile metnin TBMM Başkanlığına verildiği saat da bellidir. Milletvekillerinin imza verdikleri metni bilmemesi, teklifi hukuksal olarak sakatlanmasının yanında, aynı zamanda AKP'deki parti içi demokrasi anlayışının da bir göstergesidir. AKP, hukuk dışı işlemlerini örtmek için milletvekillerine imzalarını geri aldırmıştır."

Teklifin TBMM Başkanlığına verilmesi ile başlayan sürecin "Parlamento çalışma usullerine aykırı olarak şeffaflıktan uzak şekilde yürütüldüğü, adeta karartıldığı" ileri sürülerek, "İktidar partisinin yanında TBMM Başkanlığının rolü bulunan bir imza skandalı söz konusudur. AKP'nin isimleri el yazısı ile doldurduğu ve imzaladığı yeni listelerle teklifi vermesi, bu tespiti doğrulamaktadır" denildi.

 Önergede, "TBMM sürecinde yaşanan imza skandalını araştırmak, yasam sürecinde demokrasi ve şeffaflığın gereklerinin yerine getirilmesi konusunda ortaya çıkan aksaklıkların belirlenerek gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılması" istendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir