CHP, tarım raporunu açıklıyor

CHP'nin tarım raporuna göre, mazottaki ÖTV ve KDV kaldırılacak, 2023'de 25 milyon ton buğday üretilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Gökhan Günaydın öncülüğünde hazırlanan ve Türkiye'deki tarım sektörünün 2011-2023 yılları arasındaki planlamasının yapıldığı "CHP Tarım Raporu", 12 Mayıs Perşembe günü Konya'da açıklanacak.

Raporla ilgili açıklmalarda bulunan Günaydın, yaklaşık 6 aydan bu yana akademisyenler ve meslek odalarının katkılarıyla hazırladıkları rapora son şeklinin verildiğini söyledi.

Günaydın, yapılan açıklamalara rağmen Türkiye'de son 9 yılda tarım yatırımlarının neredeyse hiç yapılmadığını ileri sürerek, "Bu dönemde yılda yapılan sulama yatırımı miktarı ortalaması yalnızca 48 bin hektar. Dolayısıyla bu çerçeve Türkiye'yi yüksek maliyet ve düşük verimlilik kıskacına hapsediyor" dedi.

Bu yapının sürdürülebilir olmadığını gördüklerini anlatan Günaydın, şöyle devam etti:

"Biz 12 Mayıs'ta saat 11.00'de Konya'da Genel Başkanımızın açıklayacağı tarım programı açıklaması ile 2023 yılına kadar her yıl tarıma ne kadar bütçe ayıracağımızı, bu bütçenin ne kadarının desteklemelere ne kadarının yatırıma gideceğini, bu yatırımda kalem kalem hangi ürünlere özel vurgu yapılacağını söyleyeceğiz. Sulama yatırımlarını, arazi toplaştırma yatırımlarını, tohumluk ve damızlık hayvan yatırımları başta olmak üzere Ar-Ge yatırımlarını bunları söyleyeceğiz. Ayrıca 2023 yılında bugün üretim miktarlarını nereye taşıyacağımızı da söyleyeceğiz."

Toprak dağıtacaklar

Günaydın, bazı yıllar 17 bazı yıllar 19 milyon ton olan buğday üretimini 2023'de 25 milyon ton, 4 milyon olan mısır üretimini 11 milyon tona, 50 bin ton olan soya üretiminin ise 3 milyon tona çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Günaydın, ayrıca Arazi Edindirme Ofisi çalışmalarıyla topraksız köylüye toprak verileceğini de bildirdi.

Mazotun Türkiye'ye bayi karı dahil mal oluş fiyatının 1,5 lira olduğunu savunan Günaydın, bunun üzerine 2 lira düzeyinde ÖTV ve KDV konduğunu belirtti. Günaydın, mazottaki ÖTV ve KDV'yi kaldıracaklarını bildirdi.

Rapor ile Türk tarım sektörünün 2011- 2023 yılları arasındaki, 12 yıllık sürecinin planlandığını anlatan Günaydın, "Ayakları yere basan bir rapor hazırladık ve bu raporu yılda 700-800 bine yakın nüfusu artan bir ülke için uygulanması zorunlu olarak görüyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir