CHP ve DSP, Anayasa değişikliğini mahkemeye birlikte taşıyacak

İki parti, anayasa değişikliklerinin yürürlük maddesinin 330'dan fazla bir oyla geçmesi halinde, birlikte Anayasa Mahkemesi'ne gitme yönünde fikir birliğindeler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, "DSP ile olası bu anayasa değişikliklerinin yürürlük maddesinin 330'dan fazla bir oyla geçmesi halinde, birlikte Anayasa Mahkemesi'ne gitme kararlılığı yönünde fikir birliğindeyiz" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Okay, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek ile DSP Genel Başkanı Masum Türker ile görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, ziyaret amaçlarının anayasa değişikliğine ilişkin her iki siyasi partinin de bu değişikliklerin rejime yönelik olduğuna dair bir ortak görüşü paylaşmak olduğunu bildirdi.

Okay, "Bu ortak görüşte olası sürece ilişkin birlikte hareket etme kararlılığımızı bir kez daha perçinledik" diye konuştu.

DSP Genel Başkanı Türker ve yöneticilerine gösterdikleri nezaket dolayısıyla teşekkür eden CHP Grup Başkanvekili Okay, şunları kaydetti:

"DSP ile olası bu anayasa değişikliklerinin yürürlük maddesininde 330'dan fazla bir oyla geçmesi halinde birlikte milletvekilleri olarak Anayasa Mahkemesine gitme kararlılığı yönündeki düşüncelerimizi bir fikir birliği boyutunda paylaştık.

Anlaşılan o ki paketten bir 8. madde düştü. Devam eden süreçte Anayasa Mahkemesi ve HSYK'na ilişkin değişiklikler bu haliyle geçerse, her ikisinin de Anayasa'nın değiştirilmez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükümlerine aykırı olduğu bizce açık. Bu süreçteki mücadele kararlılığımız CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da ifade ettiği gibi sürecek. Bu mücadeleyi her aşamada her hukuk platformunda sürdüreceğiz."

İptal davası açacaklar

DSP lideri Türker, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerine iptal davası konusunda milletvekillerinin imzasıyla ilgili görüşlerinin sorulduğunu söyledi.

Bu konuyla ilgili milletvekilleriyle daha önce toplandıklarını belirten Türker, şunları kaydetti:

"Söz konusu olan Anayasa maddesi, partilerin kapanması maddesi ve HSYK maddesi değişmezse  bir uzlaşma içinde olunmazsa veya şimdilik ayrılmazsa referandumda ayrı oylama konulmazsa biz bu anayasa değişikliğinin dayatılmış bir değişiklik olacağı gerekçesiyle, diğer maddelerin içinde benimsediğimiz hatta bizim önerdiğimiz maddeler olmasına rağmen iptal davasına katkıda bulunacağımızı kararlaştırmıştık.

Bu konuda CHP yöneticilerine, Anayasa ile ilgili oylamaların ardından, arkadaşlarımızın imzalarını toplayacağımızı ve kendileri ile birlikte iptal davasında taraf olacağımızı belirttik."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir