CHP'de kurultay günü

İki gün sürecek CHP 34. Olağan Kurultayı'nın ilk gününde genel başkan seçimi yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP'nin 34. Olağan Kurultay'ı Ankara Arena Spor Salonu'nda toplandı.
Kurultay'ın ilk gününde Genel Başkan, ikinci gününde ise Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için seçim yapılacak.

 

Daha da güçlenerek çıkacağız
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 34. Olağan Kurultayı'nın yapıldığı Ankara Spor Salonu'na geldi.
Kılıçdaroğlu, evinden kurultay salona gelmek üzere ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine kurultayın hayırlı olması dileğinde bulundu.
Kılıçdaroğlu, ''Her kurultayımızdan CHP, biraz daha güçlenerek çıktı. İnşallah bu kurultayımız da böyle olacak'' dedi.
Kılıçdaroğlu ile eşi Selvi Kılıçdaroğlu da kurultay salonuna geldi.
 
Kurultay salonuna 10. Yıl Marşı eşliğinde partililerin alkışları arasında giren Kılıçdaroğlu, salonu dolaşarak tribünleri selamladı. Salonda bulunanlar ellerindeki Türk bayrakları ve CHP bayraklarını sallayarak marşa eşlik etti.
 
Kılıçdaroğlu, kalabalık nedeniyle salonda güçlükle ilerledi. Bu sırada foto muhabirleri ve kameramanlar da görüntü almakta zorlandı. Salonu dolaşan Kılıçdaroğlu, tribünlerde kendisi için ayrılan yere oturdu.
 
Kılıçdaroğlu salona gelmeden önce, iki yıllık görev süresini anlatan bir kısa film gösterimi de yapıldı.
 
Baykal da kurultayda
Kurultaya AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz'un da aralarında bulunduğu siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, sanatçılar Gülriz Sururi, Musa Eroğlu, Suavi, Mustafa Özarslan, Onur Akın, Sadık Gürbüz, Melike Demirağ'ın yanı sıra eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal da katılıyor.
 

Yeni tüzüğe göre ilk kurultay


34. Olağan Kurultay, 26 Şubat'ta gerçekleştirilen CHP'nin 16. Olağanüstü Kurultayı'nda kabul edilen yeni tüzüğe göre gerçekleşecek. Partinin yeni tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olabilmek için, üye tam sayısının en az yüzde 10'unun yazılı teklifi gerekecek. Başkanlık divanı önünde imza verme zorunluluğu ise bulunmuyor. CHP'nin kayıtlı 1282 delegesi bulunuyor.

PM üye sayısı 60'a inecek

Yeni tüzüğe göre, şu anda 80 kişiden oluşan PM üye sayısı da 60'a inecek. PM'nin 8 asıl üyesi, bilim yönetim ve kültür platformu üyeleri içinden genel başkanın önereceği 12 kişi arasından seçilecek. Organ seçimlerinde yüzde 33 cinsiyet kotası, yüzde 10 gençlik kotası uygulanacak. Kadın ve gençlik kolları başkanları PM ve MYK toplantılarına katılabilecek ancak oy kullanamayacak.

Kurultayın ardından genel başkan, PM üyeleri arasından Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerini belirleyecek. Yeni tüzükte MYK üye sayısı da 17 olarak belirlenmişti.

Çarşaf liste istedi

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay hazırlıkları kapsamında milletvekilleri ve il başkanlarıyla bir araya gelmiş ve PM üyelikleri için seçimin çarşaf listeyle belirlenmesi benimsenmişti. Seçimlerde anahtar liste uygulanması, bu listenin de il başkanlarınca önerilen isimlerden oluşturulması bekleniyor. İl başkanları divan başkanlığına ise Altan Öymen'in önerilmesini benimsemişti.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir