CHP'den AKP'ye çağrı: Uzattığımız eli havada bırakmayın

CHP Grup Başkanvekilleri, Anayasa değişikliği teklifi konusunda CHP lideri Baykal'ın daha önce yaptığı çağrıyı yineledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Türkiye'nin bu kadar gergin bir ortama sokulmasının çok sakıncalı olduğunu belirterek, "AK Parti'ye şunu söylüyoruz; Türkiye'nin çıkarını, demokrasimizi düşünüyorsanız, parti hesaplarıyla değil Türkiye'nin çıkarlarını öne çıkararak hareket edin ve uzattığımız eli havada bırakmayın" dedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, düzenledikleri basın toplantısında, TBMM'de bulunan siyasi partiler ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'le yaptıkları görüşmeler hakkında, kamuoyuna bilgi vermek istediklerini söyledi.

Türkiye'nin gündeminin yapay bir biçimde gerginliğe yol açacak Şekilde değiştirildiğini ifade eden Anadol, Türkiye'nin gündeminin ekonomi, işsizlik, tarım kesimindeki felaket olduğunu kaydetti. Kemal Anadol, Türkiye'nin en önemli tarım havzalarından olan Manisa Saruhanlı'da 17 bin çiftçi ve 16 bin icra dosyası olduğunu bildirdi.

Anadol, ülkenin gerçek gündemi bu iken, yakın bir zamandan beri Anayasa tartışmasıyla, zaten gergin olan toplumun daha da gergin hale sokulduğunu belirterek, CHP olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarını ifade etti.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, gerginleştirme sürecini sona erdirmek amacıyla, "Anayasa paketi içinde yer alan, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısının değiştirilmesiyle, partilerin kapatılmasına ilişkin 3 konunun ayrıştırılarak ayrıca müzakere edilmesi, geri kalanların da uzlaşma yoluyla 367'yi geçerek, referanduma gerek kalmadan kabul edilmesi" önerisinde bulunduğunu kaydeden Anadol, "Öz düşüncemiz, bu tür Anayasa değişikliklerinin bir dönem sonraki Parlamento'da yapılmasıdır. Ama bunu söylemek, önceki söylediklerimizle çelişmiyor. Ama illa bu dönemde paketi geçirmek istiyorlarsa, CHP o zaman bu 3 konun ayrıştırılmasını öneriyor" dedi.

"Gerginliğin sona erdirilmesinde toplumun mefaati var"

Kemal Anadol, bu önerileri üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "yasal zemini varsa grup başkanvekilleri kendi aralarında konuşsunlar" dediğini anımsattı. CHP Grup başkanvekilleri olarak, AK Parti, MHP ile BDP grup başkanvekilleri ve ardından da TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile görüştüklerini kaydetti.

CHP olarak, basın mensupları aracığıyla kamuoyuna seslenmek istediklerini ifade eden Anadol, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin bu kadar gergin bir ortama sokulması çok sakıncalıdır. Bu gerginliğin sona erdirilmesinde, toplumun sayılamayacak kadar menfaati vardır. O nedenle önerimizi tekrarlıyoruz. Diyoruz ki; bu Anayasa paketinden, 3 konuyla ilgili maddeleri ayrıştırın, geri kalanlarına CHP destek vermeye hazırdır. Parlamento'da oluşacak bir uzlaşmayla... CHP bunun öncülüğünü yapmaktadır, 367'yi aşan bir oyla bu maddeler kabul edildiğinde toplum ferahlayacaktır, rahatlayacaktır, gerginlik azalacaktır. Ayrıştırılan maddeleri de millete istediği vakit sunabilir. Bu düşüncemizde samimiyiz. Türkiye'nin çıkarı için bu girişimlerde bulunduk. AK Parti'ye şunu söylüyoruz; uzattığımız eli havada bırakmayın. Türkiye'nin çıkarını, demokrasimizi düşünüyorsanız, parti hesaplarıyla değil Türkiye'nin çıkarlarını öne çıkararak hareket edin ve uzattığımız eli havada bırakmayın."

"Baykal'ın önerisine sıcak bakılırsa her tüerlü görüşme olabilir"

CHP Grup Başkanvekili Okay, "CHP'nin net talebi AK Parti'nin 11 maddeyi ayırması mıdır?" diye sorulması üzerine, Anayasa paketinde, 3 ana konuyla ilgili maddeler olduğunu söyledi.

Partileri için temel konunun, 3 ana başlık olduğunu belirten Okay, Siyasi Partiler Yasasında yapılacak rütuşlarla da düzeltmeler yapılabileceğini ifade etti. Okay, taraflar biraraya geldiğinde, bir maddeden bir cümlenin, başka bir maddeden de bir fıkranın çıkarılmasıyla sorunun çözümlenebileceğini söyledi.

Kemal Anadol, "AK Parti Genel Merkezine gidebileceğini" söyleyen CHP Genel Başkanı Baykal'ın, AK Parti'den randevu talebinde bulunmayı düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine, konunun ayrıntısının önemli olmadığını, önemli olanın karşılıklı iyi niyet tezahürü olduğunu belirtti. Anadol, Başbakan Erdoğan'ın, Baykal'ın önerisine sıcak bakması halinde her türlü görüşmenin olabileceğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, başka bir soruyu yanıtlarken, AK Parti'nin, 3 maddenin ayrışarak, diğerlerinin 367'in üzerinde kabul edilmesinin yasal zeminini hazırlaması halinde kendilerine destek vereceklerini kaydetti.

"Bizim amacımız üzüm yemek"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, "Öneri, paketi sulandırmaya yönelik" dediğinin anımsatılması üzerine, Anadol, "Biz, bu tür demeçlere cevap vermek yerine, Başbakanın, parti içi müzakereden sonra bize yanıt vermesini bekliyoruz. Olumsuz beyanların üstüne karşı olumsuz beyanlarla gitmek amacımıza ters düşer. Bizim amacımız üzüm yemek, gerginliğini azaltmak" dedi.

Okay, "Uzlaşma sağlanamazsa ne yapacaksınız?" sorusuna, "Uzlaşma sağlanamazsa, CHP, ana muhalefet partisi olarak içtüzüğün kendisine verdiği yetkilerin hepsini sonuna kadar kullanacak" yanıtını verdi.

Kemal Anadol, "Bu, son çağrınız mı?" sorusuna, "Sayın Başbakan ve genel başkanımız yurtdışından dönüyor. Paket komisyondan geçti, takvim işlemeye başladı. Bu konuda herkesin net olması lazım. Türkiye'deki bu gerginlik, olumsuz ortam, puslu havaya müsait değil" karşılığını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir