CHP'den Anayasa komisyonuna katılacak isimler belli oldu

Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı'na mektup göndererek Anayasa komisyonu için isim bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın mektubuna verdiği yanıtta canlandırılacak olan Anayasa Uzlaşma Komisyonu için isim bildirerek, CHP olarak başkanlık sistemine karşı olduklarını yineledi.

CHP kaynaklarından bilgiye göre Kılıçdaroğlu komisyon için CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile milletvekilleri Ömer Süha Aldan ve Namık Havutça'yı önerdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun CHP ve MHP liderleri ile yeni anayasa için TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun canlandırılması için vardığı mutabakatın ardından Kahraman, HDP dahil bütün partilere komisyona üye vermeleri için davet göndererek, davete 25 Ocak'a kadar olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermelerini istemişti.

CHP'den yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun Kahraman'a TBMM Uzlaşma Komisyonu'nda görev alacak CHP milletvekillerinin isimlerini de içeren bir mektup gönderdiği bildirildi.

Açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu mektubunda oluşturulacak komisyonun başta anayasa olmak üzere hukukun üstünlüğünü egemen kılacak bütün demokratik adımları bir mutabakat ekseninde atmasının uygun olacağını belirterek, şunları kaydetti: "Halkımızın daha demokratik bir Türkiye için umutla beklediği anayasa çalışmaları ile darbe hukukundan arınma sürecini, başkanlık sistemi adı altında, diktatörlüğe giden yolu açmak için kullanacak odaklara CHP'nin kesinlikle karşı duracağını bilgilerinize sunmak isterim."

Komisyonun başkanlığını yapacak olan Kahraman, Parlamento dergisine verdiği demeçte yeni anayasanın başkanlık sistemine dayalı olması gerektiğini kaydetmişti.

Komisyonda MHP'yi ise Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'ın temsil etmesi bekleniyor.

Davutoğlu'nun anayasa için görüşme randevusunu iptal ettiği HDP ise komisyona katılıp katılmamaya ilişkin değerlendirmesini halen sürdürüyor.