CHP'den BM'ye 'internet' mektubu

CHP, BM ve birçok uluslararası örgüte 'internet' düzenlemesi hakkında mektup gönderdi. CHP'li Loğoğlu, "Gönderilen mektuplarda 'Türkiye'de internetin kullanım hakkının, çok ciddi bir tehlike altında olduğu' belirtildi" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, yeni internet yasasıyla ilgili, "Türkiye'de internet kullanım hakkı, ciddi ve çok yakın bir tehlikenin tehdidi altındadır" ifadesini kullandı. CHP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Loğoğlu imzasıyla Yeni İnternet Yasası için başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere bazı uluslararası örgütlere açık mektup gönderildi. 

Loğoğlu, mektupta, "AK Parti Hükümeti'nin internet özgürlüklerini hedef alan girişiminin, Türk vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerine karşı yapılan bütünlüklü ve ısrarlı taarruzun yalnızca bir parçası olduğunu" öne sürerek, şunları kaydetti: 

"Türkiye'de internet kullanım hakkı, ciddi ve çok yakın bir tehlikenin tehdidi altındadır. Yeni kabul edilen bir yasayla AKP Hükümeti internet üzerinde kurmakta olduğu baskıyı daha da sıkı hale getirmiş; vatandaşların ifade ve iletişim özgürlüklerinin yanısıra bilgi edinme ve yayma haklarına getirilen kısıtlamaları daha da artırmıştır. Mahremiyet hakkı da ciddi şekilde tehdit altındadır. Bu yasayla birlikte, Hükümet tarafından atanmış birkaç bürokrat, kamunun internette neleri yapıp neleri yapamayacağına karar verme yetkisine sahip olacaktır." 

Yeni yasanın kabul edilmesinden önce Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) internet erişimini yalnızca müstehcen içerik ya da çocukların cinsel istismarı durumlarında sınırlama yetkisine sahip olduğunu belirten Loğoğlu, şöyle devam etti: 

"TİB'e sınırsız yetki, mahkemeler süreç dışı"

"Yeni yasayla birlikte ise TİB'in yetkisinin kapsamı, gerçek ve tüzel kişilerden gelen mahremiyetin ihlal edildiğine yönelik şikayetler üzerine web sayfalarını engelleyebilecek ya da belirli bir içeriği bir web sitesinden çıkarabilecek şekilde, önemli ölçüde genişletilmiştir. Vatandaşların tarayıcı geçmişleri takip edilirken; internet sağlayıcıları hükümet tarafından kontrol edilen bir birliğe üye olmak, kişilerin internetteki etkinliklerinin kayıtlarını iki seneye kadar ellerinde bulundurmak ve talep durumunda bu kayıtları devlet yetkililerine teslim etmek zorunda tutulmaktadırlar. Bu düzenlemede kritik olan nokta TİB'in kararlarının uygulamanın ardından mahkemeye götürülebiliyor olması ancak bu kararların uygulamadan önce yargı denetimine tabi olmamasıdır. İnternette yer alan içeriği istediği şekilde sansürlemesi için TİB'e sınırsız hareket özgürlüğü verilirken mahkemeler sürecin dışında bırakılmıştır." 

Bu konularda ilginizi çekebilir