CHP'den "cemevi" teklifi

CHP'li Özkes, cemevlerinin belediyelerin imar planlarında "ibadethane" olarak işlenmesi için kanun teklifi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, cemevlerinin belediyelerin imar planlarında "ibadethane" olarak işlenmesi için kanun teklifi verdi.

Özkes, İmar Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklifin gerekçesinde, İmar Kanunu'nda yer alan "ibadet yeri" ifadelerinin "cami, cemevi, mescit, kilise, sinagog, havra" olarak değiştirilmesi ve bunun sonucunda cemevlerinin belediyelerin imar planlarında "ibadethane" olarak işlenmesinin Alevi vatandaşların yıllardır uğradığı hak gasplarından birisine son vereceğine işaret edildi.

Cemevi açma konusunda bazı belediyelerin iyi niyetli girişimleri takdire şayan olsa da bu girişimlerin cemevlerinin açılması konusundaki özgürlükleri güvence altına almaya yetmediği ifade edilen gerekçede, "Örneğin, 2012 de Didim Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi yetkililerine ilçe kaymakamlığından gönderilen bir tebligatta, cemevinin işgalci olarak bulunduğu, bu sebeple de 2 yıllık süre için, 50 bin liralık ecrimisil bedelinin ödenmesi tebliğ edilmiştir. Cemevi yetkilileri 2004 yılında belediye ile yapılmış kira anlaşmasına istinaden karara itiraz etmiş ancak buna rağmen derneğe ait banka hesabında bulunan 22 bin liraya da el konulmuştur" denildi.

Teklife göre, İmar Kanununda yer alan "ibadet yeri" ibareleri "cami, cemevi, mescit, kilise, sinagog, havra" olarak değiştirilecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir