CHP'li vekiller 'çözüm süreci' turunda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARS - CHP milletvekilleri ve parti meclis üyelerinden oluşan heyet, partilerinin çözüm sürecine bakışını anlatmak ve çözüm süreciyle ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Kars'a geldi.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören başkanlığında, Bursa Milletvekili Sena Kalkan, Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, parti meclis üyeleri İbrahim Yener, Hüseyin Saygılı, Çetin Soysal ve Şevket Köse'den oluşan heyet, CHP Kars İl Başkanlığı'nda partililerle buluştu.

Milletvekili Ören, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de 30 yıldır devam eden sorunun çözümü için iktidarın net ve somut söylem geliştirmediğini ileri sürdü.

Ucu açık, yuvarlak lafların bırakılması gerektiğini söyleyen Ören, şunları kaydetti:

"Bu parlamento bir yaz tatili yapmasa da olur. Bu parlamentoyu hemen açalım, bu parlamentoda barış sürecinin temelini sağlam oluşturabilecek Cumhuriyet Halk Partisi'nin hazırladığı 17 maddenin batıda da Güneydoğu'da da üzerinde mutabakat sağlanmış, hiç kimsenin reddetmediği bu maddeleri çıkaralım. Bunlarla ilgili anayasa değişikliğine gerek yok. Anayasa değişikliğiyle ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar. Yeterli düzeyde de mesafe kat edilmiştir ama bugün meclis toplanırsa bu topraklarda huzur, demokrasi ve barış için bu 17 maddeyi 24 saat içerisinde çıkarırız."

Güneydoğu'daki insanların yüreğinde yeşermiş olan fidanın köklerinin daha sağlam bir şekilde oluşması için bu maddelere ihtiyaç olduğunun altını çizen Ören, "Yeterli miktarda bu topraklar kanla sulanmıştır. Hepimizin barışa ihtiyacı var, hepimizin huzura ihtiyacı var, hepimizin kardeşçe birlikte yaşamaya ihtiyacı var ama bu söylediklerimiz siyasi bir argüman olmaktan çıkmalı, somut, net kanunları çıkarmalıyız. Cumhuriyet Halk Partisi'nin verdiği 17 maddelik barış süreciyle ilgili kanun teklifini isterse AKP versin, isterse BDP versin biz bu maddelerin altına imza atmaya hazırız" diye konuştu.

Sürecin CHP'siz olamayacağını anlatan Ören, "Bu süreçte çözüm söylemeyen sadece yuvarlak laflar eden, ucu açık cümleler kuran AKP ile bitirilemez. Bu süreç BDP ile de bitirilemez. Bu süreçte Cumhuriyet Halk Partisi'ne ihtiyaç var. Cumhuriyet Halk Partisi 90 yıllık kurucu bir parti. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu işin, bu barış sürecinin içerisinde olduğumuzu, bu sürecin temellerini sağlam tutarak sonsuza dek bu barışın yaşamasını, bu barışın kalıcı hale gelmesini Cumhuriyet Halk Partisi kadar ülkede belki de bu kadar fazla isteyen bir partinin olabileceğini düşünmüyorum" dedi.

Mısır ve Suriye'deki katliamlar

Bir gazetecinin "Mısır ve Suriye'de yaşanan olaylara CHP'nin bakışı nasıl?" sorusuna Ören, "Nerede darbe yapılıyorsa nerede bir iktidar kendi halkına zulmediyorsa Cumhuriyet Halk Partisi bunun her zaman karşısındadır ama biz bu konuları siyasallaştırmayız. Ezilenlerin yanındayız. Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluş amacı budur. Emek ve alın teri, ezilenin yanında olmak. Mısır'da darbe olduysa darbeyi yapanları biz defalarca lanetledik ve lanetliyoruz. Suriye'de eğer bugün kimyasal silahlar kullanılıyorsa bunu hiçbir ülkenin, hiçbir yurttaşın kabul etmesi mümkün değildir ama bunu 76 milyon olarak yapalım. Ben isterim ki bu ülkelerde yapılan yanlışlara karşı yekvücut karşı çıkalım ama içişlerine karışmayalım. Suriye'de bir kısmına yardım edip, bir kısmına içişlerine karışarak bu soruna çözüm getirmek doğru değildir" yanıtını verdi.

 "Darbeyi lanetliyoruz"

Türkiye'nin Ortadoğu'da yalnız kaldığını öne süren Ören, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin, Ortadoğu'da hiçbir ülkenin içişine karışma hakkı yoktur. Nasıl ki bizim içişlerimize karıştıklarında 76 milyon o karışanlara karşı direnç gösteriyorsa bugün ülkelerinin içişlerine karışıldığını söyleyenler de bize karşı direnç gösteriyorlar ama orada yapılan insanlık dışı olaylara ise hepimiz karşıyız ve karşı olmak durumundayız. Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye'de bunca yıl iktidara gelemediyse veya gelmekte zorlanıyorsa o darbelerden kaynaklanmıştır. Yapılan her darbe Cumhuriyet Halk Partisi'ne yapılmıştır. 12 Eylül'de bugün iktidar olanlar dikensiz gül bahçesinde otururken Cumhuriyet Halk Partililerin partisi kapatılmış ve Cumhuriyet Halk Partililerin hepsi hapislere atılmıştır. Darbeyi lanetliyoruz. Cumhuriyet Halk Partililer olarak darbeyi asla tasvip etmiyoruz. Suriye ve Mısır'da yapılan olayları da kınıyoruz."

Konuşmaların ardından, CHP heyetinin partililerle yaptığı toplantı basına kapalı devam etti.