”CHP'nin 1980'lerde söylediklerini biz yapıyoruz ”

Yaşar Yakış demokratik açılımın 1980'lerde CHP'nin getirdiği önerileri kapsadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

AKÇAKOCA - TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, "O zaman CHP'nin açılım stratejisi 1980'de Amerika'dan ithal edilmiş olsa gerek. Çünkü, aynı şeyleri yapıyoruz, söylüyoruz. Onlar 1980'de söylemişler bunlar yapılsın diye. Biz de bugün söylüyoruz, Ama biz adım da atıyoruz" dedi.

Yakış, memleketi Akçakoca'da, gazetecilerin "Demokratik Açılım" çalışmaları ile ilgili sorularını yanıtladı.

Yaşar Yakış, muhalefetin, "açılım paketinin ABD'den ithal olduğu" yönünde eleştirisiyle ilgili bir soruya, şu karşılığı verdi:

"1980'lerde galiba CHP'nin yaptırdığı Sayın Baykal'ın da aktif rol aldığı bir araştırmanın sonuçları da şimdi bizim yaptığımız şeylere benziyor. O zaman CHP'nin açılım stratejisi 1980'de Amerika'dan ithal edilmiş olsa gerek. Çünkü aynı şeyleri yapıyoruz, söylüyoruz. Onlar 1980'de söylemişler bunlar yapılsın diye. Biz de bugün söylüyoruz. Onlar, yapılmalı demiş, ama adım atmamış. Biz, hem bunların yapılması gerekiyor diyoruz, hemde adımları atıyoruz."

Yakış, "Sayın Atalay, 'paketin içinde Anayasa değişikliği yok' dedi. AB Uyum Komisyonu Başkanı olarak demokratik açılım paketi içinde yer almasını istediğiniz bir öneriniz var mı?" sorusunu şöyle cevaplandırdı:

"Demokratik açılımın asıl içeriği terörün bir an önce sona ermesidir. Terörün bir an önce sona ermesi Anayasa değişikliğine ihtiyaç duymadan yapılacak şeylerde, ama Anayasa değişikliği bir ihtiyaç olarak duruyor ve bundan sonra da durmaya devam edecek. Anayasa değişikliği toplumsal mutabakat sağlandığı zaman devreye sokulmalıdır. Şimdi sadece terörü önlemek için bir demokratik paket oluşacaksa, sadece bu gözle bakılırsa bu paketi taşımak daha kolay olur, ama bu Türkiye'yi 1980 Anayasası'nı değiştirme ihtiyacından kurtarmaz. İhtiyaç halen devam edecektir."