CHP'nin İş Bankası hisselerinin temettü hakkı TTDK'da

İş Bankası Genel Müdürü Bali, CHP'nin İş Bankası'ndaki hisselerinin temettü hakkına sahip olmadığını, temettü hakkı olmayan hisselere ise kimsenin para vermeyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MOSKOVA - İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, CHP'nin İş Bankası'nda Atatürk'ün hisselerini temsil ettiği ve bu hisselere tekabül eden temettü haklarına sahip olmadığını, temettü haklarının Türk Tarih ve Dil Kurumu'na ait olduğunu kaydetti.
Bali, İş Bankası'nın açılışı için geldiği Moskova'da açılış töreni öncesinde Türkiye'den gelen ve Moskova'da yerleşik bulunan gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin İş Bankası'ndaki CHP hisselerini sorması üzerine Bali, CHP'nin İş Bankası'nın kurucusu olan Atatürk'ün hisselerinin temsilini elinde bulundurduğunu belirterek, "CHP'nin bu hisselere tekabül eden temettü haklarına ise sahip olmadığını, temettü haklarının Türk Tarih ve Dil Kurumu'na ait olduğunun altını özellikle çizmeliyim. İş Bankası'nın ana sermayedarı çalışanların ve emeklililerin üyesi olduğu munzam sandık farklıdır. Hakim sermayedeki bir taraf olarak bizim diğer hissedarlarla ilgili bir ifadede bulunmamız doğru değil" dedi.
Bali, CHP'nin istemesi halinde elindeki hisseleri satıp buradan gelir elde edip edemeyeceği yolundaki bir soru üzerine de, "temettü hakkı olmayan hisselere kim niye para ödesin?" yanıtını verdi.
Sırada Azerbaycan var
Yeni yurtdışı şubelerin açılışıyla ilgili bir soru üzerine Bali, Azerbaycan'da banka açılışı için BDDK'dan izin aldıklarını, Kosova ve Batum'un da inceledikleri başka piyasalar olduğunu söyledi.
"Yerel para uzun vadede kazandırır"
Bali, bir başka soru üzerine uzun vadede yerli para biriminde kalmanın hep kazandırdığını belirterek, "Eğer nakit akışınız ekonomik faaliyeti sürdürmeye yetiyorsa, uzun dönemde yerel para da kalmak hep kazandırır. Yeter ki bünyeniz o tansiyon aralığınızı kaldırabilirsin. Kaldıramıyorsa, örneğin bir büyük kredinizin balon ödemesi o tarihe denk geldiyse yapacak bir şey yok" dedi.
Ekonomik faaliyetin mevcut nakit akışıyla sürdürülebilir görünmesi halinde yükseldiği gerekçesiyle yabancı paraya geçen pozisyonların orta ve uzun vadede hep zarar ettiğini kaydeden Bali, "Hatırlayın takas ihalesi süreciyle bankalar açık pozisyonlarını daraltmışlardı. Türk parası kıymetlerini verip karşılığında yabancı para aktifleri almışlardı. O tarih itibariyle kur riskinden korundular. O pozisyonların tamamı zarar etti" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir