CHP’den, tutukluluk süresine yeni teklif

CHP'li Tanrıkulu'nun verdiği kanun teklifine göre; ağır ceza mahkemesinin görevine giren işler dahil olmak üzere tutukluluk hiçbir koşul altında 2 yılı geçemeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, suçun tanımına bakılmaksızın devam eden yargılamada tutukluluk sürelerinin 2 yılla sınırlandırılması için kanun teklifi verdi. Teklife göre; ağır ceza mahkemesinin görevine giren işler dahil olmak üzere tutukluluk hiçbir koşul altında 2 yılı geçemeyecek. 

Tanrıkulu, TBMM Başkanlığına Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini sundu. 

Tutukluluk hiçbir koşul altında 2 yılı geçemeyecek

Teklife göre, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işler dahil olmak üzere tutukluluk hiçbir koşul altında 2 yılı geçemeyecek. 

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle: 
Bir kişi hakkında, bir dosyada birden fazla suç isnadı olması halinde azami tutukluluk süresi ayrı ayrı hesaplanamayacak. 

Deliller somut olgularla gerekçelendirilerek açıkça gösterilecek

Tutuklama kararlarında; kuvvetli suç şüphesini, tutuklama nedenlerinin varlığını, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunu gösteren deliller somut olgularla gerekçelendirilerek açıkça gösterilecek. Kararın içeriği şüpheli veya sanığa sözlü olarak bildirilecek. Ayrıca bir örneği yazılmak suretiyle kendilerine verilecek ve bu husus kararda belirtilecek. 
Tutuklamanın devamına veya bu husustaki bir tahliye isteminin reddine ilişkin kararlarda, kalıplaşmış ifadeler kullanılamayacak. Tutuklama süresinin asgari düzeyde tutulması için gerekli önlemler gecikmeksizin alınacak. 

Gerekçeler açıkça yazılacak

Tutuklama kararı; delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme gerekçesiyle verildiyse, delillerin toplanıp toplanmadığı, toplanamadıysa neden toplanamadığı, tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma gerekçesiyle verildiyse bu riskin halen devam edip etmediği, şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular gerekçesiyle verildiyse bu olguların devam edip etmediği ve adli kontrol uygulaması yoluyla tutuklamanın sağlayacağı hukuki yararın sağlanmasının mümkün olup olmadığına ilişkin hususlara ait gerekçeler açıkça yazılacak. 

Teklif Ceza Muhakemesi Yasası'nın 100. maddesinin 3. fıkrasını yürürlükten kaldırıyor

Teklif, Ceza Muhakemesi Yasasının 100. maddesinin 3. fıkrasının yürürlükten kaldırılmasını da öngörüyor. Gerekçesinde de, CMK 100. maddesinin 3. fıkrasının katalog suçları sayarak, bu suçlar açısından işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde, tutuklama nedeni var sayılabilir hükmünü getirdiği belirtilerek, “Uygulamada bu suçlara ilişkin iddianameler otomatik tutuklama sebebine dönüşmektedir. Tutuklama bir cezalandırma aracı değil koruma tedbiridir. Bir kişi hakkında kuvvetli şüphe olması o kişiyi suçlu haline getiremez, bu masumiyet karinesini ihlal eder. Eğer kuvvetli şüphe yanında istisnai nitelik taşıyan kolluk tedbirini uygulamayı gerektirecek somut bir gerekçe yoksa tutuklama kararı verilemez” denildi.