CHP'den YSK'ya KHK başvurusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, 680 sayılı KHK'da yer alan yurt dışındaki seçmenlere yönelik seçmen kütüğü düzenlemelerinin anayasaya aykırı olduğu ve bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağının tespiti istemiyle YSK'ya başvurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) yer alan yurt dışındaki seçmenlere yönelik seçmen kütüğü düzenlemelerinin anayasaya aykırı olduğu ve bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağının tespiti istemiyle, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvuruda bulundu.

Tezcan, başvuru dilekçesinde, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 35. maddesi uyarınca yurt dışı seçmen kütüğünün, adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak sandık kurulmasına karar verilen temsilciliklerin görev çevreleri gözetilerek, YSK tarafından oluşturulması gerektiğini aktardı.

Aynı Kanun'un geçici 23. maddesinin ise bu düzenlemeye 31 Aralık 2016 tarihine kadar bir istisna getirdiğini belirten Tezcan, bu şekilde yurt dışı adres kayıt sistemi oluşana kadar Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası esas alınarak veya mevcut bilgilerle Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün oluşturulabileceğinin öngörüldüğünü ifade etti.

Bu istisna hükmün, 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla mülga hale geldiğini kaydeden Tezcan, Kanun'un 35. maddesine göre yurt dışı seçmen kütüğünün de yurt içi seçmen kütüğü gibi adres kayıt sistemine göre oluştuğunu anlattı.

Tezcan, 6 Ocak 2017'de yayımlanan 680 sayılı KHK'nın 80. maddesiyle 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 49. maddesinin mülga 3. fıkrasının yeniden düzenlendiğini belirterek, "Yerleşim yeri adresi yurt dışında olan Türk vatandaşlarının adres kayıtları, yaşadıkları ülkede kullanılan adres verilerine veya o ülke ve bağlı olduğu temsilcilik bilgisine göre tutulur." şeklinde yeni bir kanun hükmü getirildiğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir