Chrysamed kozmetik sektörüne adım atıyor

Haşereye karşı geliştirdiği ilaçlarla adından söz ettiren Chrysamed Kimya, kozmetik sektörüne yönelik Ar-Ge çalışmalarına başladı. İzmir'de ikinci fabrikasını kurma kararı alan firma 10 milyon euroluk yatırım yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Arzu ALP
 
İZMİR - Haşereyi zehirleyerek değil, sinir sistemini etkileyerek uzaklaştıran ve yok eden su bazlı haşere ilaçlarını patentli Chrysa teknolojisi ile üreten Chrysamed Kimya, yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla portföyüne yeni ürünler ekliyor.  Chrysamed İnsektisit ürünüyle 9 tür haşereyle mücadele etmeyi başaran firma, bu yıl hamamböceği jeli, fare pastası, kedi ve köpeği uzaklaştıran Bi-git Kedi, Bigit Köpek ürünlerini pazara sundu.
Geçtiğimiz yılı yüzde 15 büyüme ile kapatan ve bu yıl yüzde 40 büyüme hedefi koyan firma, kozmetik sektörüne yönelik Ar-Ge çalışmalarına başladı. İzmir'in Torbalı ilçesindeki fabrikasında haşere ile mücadele ilaçlarının yanı sıra tarım alanında kullanılan zirai ilaç, kimyevi ve organik gübre üretimi de yapan firma, yeni ürünler ve yeni teknolojiler için 10 milyon euroluk yeni yatırımla bu yıl İzmir'de ikinci fabrikasını da kurma kararı aldı.
 
Chrysamed Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Rabeno Sağman, Bigit Kedi, Bi-git Köpek adını taşıyan ürünlerin özellikle oteller tarafından büyük ilgi gördüğünü, ayrıca kedi ve köpeklerin tuvalet eğitimi konusunda da etkili olduğunu ifade etti.
 
200'ün üzerinde ruhsatlı ürün üretiliyor
 
Chrysamed Kimya kurucusu Yusuf Aktaş'ın, Türkiye'de liseyi bitirdikten sonra 18 yaşında Almanya'ya gittiğini ve bu ülkede makina mühendisliği okuduğunu  hatırlatan Sağman, Aktaş'ın, geliştirdiği formülle Chrysamed'i yaratarak bugün dünyanın pek  çok ülkesinde tanınan bir markanın sahibi olduğu söyledi. Aktaş'ın kimya sektörüne olan ilgisiyle  Chrysa teknolojisini geliştirdiğini anlatan Sağman, "Halen Avusturya'da yaşayan Aktaş, memleketini seven bir işadamı olarak bu yatırımı Türkiye'de yapmak ve istihdam yaratmak istedi ve yabancı sermaye ortaklığı ile 2008 yılında İzmir Torbalı'da 14 bin 300 metrekare kapalı alanda 15 milyon euroluk bir yatırımla fabrika kurdu. Şu anda çalışan sayımız 100'e dayandı.  Fabrikamızda 200' ün üzerinde ruhsatlı ürün çeşidi üretiliyor. Chrysamed bu kadar ürünü bir arada yapan Türkiye'de ve Avrupa'da tek firma. Fabrikada sadece halk sağlığı alanında değil aynı zamanda gübre ve zirai ilaç, veterinerlik ilaçları da üretiliyor. Bunun dışında son dönemde kozmetik sektörüyle ilgili Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Birkaç ürün geliştiriyoruz. Bizim temel amacımız Chrysa teknolojisini farklı sahalarda uygulayarak yeni ürün grupları meydana getirmek. Kozmetik ürünler konusunda 2014'ün başında lansman yapabiliriz" bilgilerini verdi.
 
Yeni teknolojiler için yeni fabrika yatırımı
 
Sağman, ürün grubu büyüyünce artık mevcut lokasyona  sığmadıklarını hem yeni ürünler hem de yeni teknolojiler için yeni bir yatırımın söz konusu olduğunu söyledi.
 
İTOB Organize Sanayi Bölgesi'nde 11 bin metrekare alan  üzerinde yeni bir yatırım yapacaklarını hatırlatan Sağman, araziyi  satın aldıklarını ve şu anda projesinin çizildiğini bildirdi. Sağman, 10 milyon euroluk yatırımla kurulacak fabrikanın bu  yıl sonuna kadar faaliyete geçmesini ve 50-60 kişilik istihdam yaratmayı planladıklarını ifade etti.
 
Temelde Avrupa'ya ihracat yaptıklarını belirten Sağman, Almanya, Fransa, Avusturya, Macaristan, İsviçre, Irak olmak üzere 10 ülkeye ihracat yaptıklarını hatırlattı. Sağman, bu yıl ihracatta yeni bir yapılanmaya gittiklerini ve ihracat yaptıkları ülke sayısını 20'ye çıkarmayı  hedeflediklerini belirterek, "Amacımız özellikle Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ülkeleri ve Afrika pazarına açılmak. Biz daha çok Avrupa ülkelerine ürünlerimizi satıyorduk. Dünyada her an 4 mevsim yaşanıyor. Bizde kış olduğunda bazı ülkelerde yaz oluyor. Biz de bu şekilde bir dengeleme yapmak istiyoruz. Avrupa'ya yaptığımız ihracatı yeni ülkelerle zenginleştireceğiz. Türkiye'de yaygın bir satış ağımız var. Türkiye'nin farklı bölgelerinde  12 satış temsilcimiz var. Türkiye'de özellikle eczane kanalında çok güçlüyüz. Migros, Tansaş, Bauhaus, Koçtaş, Metro gibi zincir mağazalarda varız. Bim, Şok, Kipa gibi diğer zincir mağazalarla da görüşmelerimizsürüyor" dedi.
 
Çevreye ve insan sağlığına duyarlı ürünler
 
Chrysamed Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Rabeno Sağman, şirketin lokomotif ürünü ve şirketin kuruluş amacı olan Chrysamed İnsektisit'in hedefinin az aktif maddeyle çok etki meydana getirmek olduğunu söyledi. Bu ürünün yüzde 99'unun su olduğunu vurgulayan Sağman, 2008 yılından beri piyasada olan su bazlı bu ürünün özellikleri hakkında  şu bilgileri verdi: "Püskürttüğümüz partiküller nano boyuta kadar küçülüyor. Öncelikle bunu bir yüzeye püskürttüğümüzde leke ve koku bırakmıyor. Bu ürünü sadece haşerenin üzerine de püskürtmeye de gerek yok. Haşerelerin gelebileceği potansiyel yerlere püskürterek mekanı koruyucu özelliği var. Patentli teknolojimiz haşereyi zehirleyerek değil, sinir sistemini felç ederek yok ediyor."
Çevreye ve insan sağlığına duyarlı ürünler geliştirdiklerini belirten Sağman, ürünlerinin Avrupa'dan alınmış deney raporları ve dermatolojik olarak da test edildiklerine dikkat çekti.