Çiçek: Yazının cevabını bekliyorum

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarında gelinen noktanın ortada olduğunu belirterek, "Netice alınamayacak bir çalışmanın başında olmak ne anlam ifade edecek?" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, yeni Anayasa çalışmaları konusunda liderlere gönderdiği mektupta gelinen süreci özetlediğini, konuyla ilgili düşüncelerini de ifade ettiğini, ekine önemli belgeleri koyarak konuyu takdirlerine ve değerlendirmelerine sunduğunu söyledi.   

"Cevap verirler vermezler, o kendilerinin takdiridir" diyen Çiçek, yeni biri anayasa  ihtiyacını bilmeyen kalmadığını, son 26 aydan beri her fırsat ve vesileyle vurgulama çalıştıklarını kaydetti.  

Yeni anayasa çalışmalarında yola iyi niyetle çıktıklarını ifade eden Çiçek, aradan geçen 26 aya yakın sürede çalışma usul ve eseslarına göre ancak 60 civarında maddede mutabakatın hasıl olduğunu vurguladı. Çiçek, bu 60 maddenin uzlaşması kolay maddeler olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

 "Partilerimizin 'asla vazgeçemeyeceğiz' dedikleri kırmızı çizgiler dahil bir çok konuda  farklılıklar da ortaya çıktı. Bunlar bu çalışma usul ve esasıyla bir yere imkanı da olmadığı, Komisyon tutanaklarına baktığımızda netice alamayacağımız da ortadadır. Dolayısıyla bir durum değerlendirmesine ihtiyaç var. Bunu kendilerinin takdirlerine sundum artık ne yaparlar onu bilemiyorum. Gönderdiğim mektubun özünde esas itibarıyla bu vardır.

Kaldı ki seçim ortamına da girdik. Partilerimiz adaylarını açıklamaya başladılar. 'Seçimde de çalışabiliriz.' Normal zamanda da bu işlere karar verdik ama çok da başarılı bir çalışma yapamadığımız ortada. Halbuki hepimizin ortak kanaati, -bu tutanaklarda da var-Anayasa hukuku profesörleriyle yaptığımız toplantıda bunun dört ayda bitebileceğini söyleyenler oldu ama genel kanaat bir yıllık sürede Anayasanın bitirilebileceğiydi. İlk toplantılarda telaffuz edilen konuşmalar bunlardır. Bunlar da yine tutanaklarda var. Hatta 2012 yılı sonu söz konusu olduğunda, basın yayın organlarında '30 yıl tartışılmış bir Anayasa için niye bu kadar zaman tayin edildi, daha erken bitmesi lazım' diye itirazlar oldu. Geldiğimiz nokta onun çok ötesinde, aldığımız sonuç da ortada. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Ümit ederim bir değerlendirme yaparlar ve sonuçta size de bilgi veririz. Gerekiyorsa ileride daha ayrıntılı bir basın toplantısı yaparım."  

Çiçek, bir soru üzerine, yazıyı gönderdiğini belirterek, "Netice alınamayacak bir çalışmanın başında olmak ne anlam ifade edecek? Geldiğimiz nokta ortada. Tutanaklara bakarsanız son dört ayda bir madde yazamadığımız gibi de itiraflar var. 60 madde....172 madde olarak müzakere yapıyoruz. Elbette madde sayıları biraz daha azalabilir. Ama azalabilmesi için o maddelerde ifade edilen hususların, başka madde içinde değerlendirilimesi gerekir. Diyelim ki 150 madde, 60 maddede anlaştıysak, daha 90 madde var. 60 maddeyi 26 ayda ortaya koyduysak, 90 maddeyi ne kadar zamanda bitireceğiz o da bir değerlendirme konusudur. Üstelik de çok önemli, çok zor maddeler önümüzde dururken.  Bu safhada meseleyi böyle değerlendirmiş oluyorum" diye konuştu. 

"Onların takdiri"

Liderlerden gelecek yanıta göre nasıl bir yol izleneceği sorusuna Çiçek, "Gelsin de bakalım, bilemiyorum. Ne cevap vereceklerine,  ben onların takdirine karışmam. Gelsin de ondan sonra. Gelir ya da gelmez" karşılığını verdi.  

Çiçek, tutanakların yayınlanıp yayınlanmayacağı sorusu üzerine, "Ben onu da ekine koydum. Eğer arzu ederlerse... Çünkü daha evvel öyle mutabık kalmıştık. Ne de mutabık kaldı; evvela siyasi partilerimizin başkanlığa verdikleri teklif, 60 madde, sonra şerh konulan maddeler...Hepsini koyduk. Bunları kendileri de incelerler. Eğer dört partimiz de 'bunların yayınlanması, kamuoyunun bilmesi açısından faydalıdır' derlerse, biz onun gereğini yaparız. Görüşme tutnakları da ...Ne istiyorlarsa biz yayınlarız. Bizim milletten saklayacağımız bir husus yok. Ama bu işlerde birlikte karar verildiği için kararlarını bekleriz biz" diye konuştu.  

Bir gazetecinin "Toplanmaya devam edecekler" demesi üzerine Çiçek, "Ben bilemiyorum. Bu onların takdiridir"  karşılığını verdi.

"Bir tartışma konusu daha çıktı"

Çiçek, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un karma eğitimle ilgili sözlerini nasıl değerlendirdiği sorusuna, "Bunca tartışmamız arasında bir tartışma konusu daha çıktı. Prensip itibarıyla ben o düşünceye katılmıyorum. Bu konuyu siyasetçilerden çok belki bilim adamları, psikologlar, eğitimciler konuşsa çok daha yararlı bir tartışma olmuş olur. Düşüncesine katılmıyorum ama bu ülkede herkes her konuda hemfikir değil ki...O konuda da arkadaşımız kendi düşüncesi olarak bunu ifade etmiş O çerçevede değerlendirmek lazım" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir