Çiçek'ten olağanüstü toplantıya yeşil ışık

TBMM Başkanı Çiçek, "26 Mart'ta Meclis toplanacak ama ondan evvel arzu varsa bunun iç tüzüğümüzde nasıl olacağı bellidir. Bir talep olduğu takdirde de biz gereğini yaparız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURDUR - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ndeki "Mehmet Akif Ersoy'u anma ve fahri doktora unvanı" töreni sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "4 bakanı ilgilendiren fezlekeler için Meclis 18 Mart'ta olağanüstü toplantı yapacak mı" sorusuna Çiçek, şu ana kadar bu konuyla ilgili bir talebin gelmediğini söyledi. Talep olmadığı için Meclis'in daha önce verilen karar doğrultusunda 26 Mart'ta toplanacağına işaret eden Çiçek, "26 Mart'ta Meclis toplanacak ama ondan evvel arzu varsa bunun iç tüzüğümüzde nasıl olacağı bellidir. Bir talep olduğu takdirde biz gereğini yaparız" diye konuştu. 

"Talep gelmedi, gelirse gerekeni yaparız"

Meclisin 18 Mart'ta olağanüstü toplanacağına ilişkin bilgiyi sadece gazetede okuduğunu anlatan Çiçek, Meclisin olağanüstü toplanabilmesi için bir talebin yapılması ve bunun iç tüzüğe göre bir işlem görmesi gerektiğini bildirdi. Bu tür olayların ilk defa olmadığını ifade eden Çiçek, "Meclisimizin tarihinde tatil ve ara vermelerde olağanüstü toplantıya çağrıldığı bilinmektedir, çok sayıda uygulama var. Bu konularda tereddüt edilecek bir husus da yok. Talep gelirse biz bugüne kadarki uygulamalar neyse hak ve hukuk çerçevesinde, iç tüzüğün hükümleri çerçevesinde karara varırız. Burada tereddüt edilecek, münakaşası yapılacak bir husus yok" diye konuştu. 

"Meclis toplandığında fezlekeler okunacak"

Fezlekelerin Mecliste okunup okunmayacağına ilişkin soruyu ise Çiçek, "Fezlekenin ilk genel kurulda okunması üzerine talimat verdim. Meclis ne zaman toplanırsa fezleke o zaman okunacak. Ben bu talimatı verdiğimde 26 Mart'ta toplanacak gözüküyordu, yeni bir talep olursa bakacağız" şeklinde yanıtladı. 

"Fezlekeler başlıklar halinde mi okunacak" sorusuna ise Çiçek, bunun usulünün belli olduğunu söyledi. Meclis'te fezlekelerin içeriğine girmediklerini, böyle bir yazının geldiğini genel kurul bilgisine sunduklarını vurgulayan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meclis soruşturması 55 vekilin soruşturma önergesi vermesiyle başlar"

"Kamuoyu bu konuyla ilgili mevzuat, düzenlemeleri bilmediği için kendince yorumlar yapıyor. Halbuki bu konuları uygulamalara bakarak, iç tüzüğümüzdeki hükümlere bakarak, Anayasaya bakarak karar versek, değer versek hiç bu kadar soruya da gerek yok. Çok net, çok açık olan konuları bile tartışır hale geldik. Tartışılacak bir yanı yok bunun. Biz gelen konuyu bilgiye sunuyoruz. Şunu kamuoyunun bilmesi lazım. Meclis soruşturmasının açılabilmesi için hiçbir yerden bir yazının gelmesi gerekmiyor. Bu şart değil, lazım değil. Meclis soruşturmasının başlaması 55 milletvekilinin soruşturma önergesi vermesiyle başlar. Meclis Başkanının bilgisine sunulmasıyla, savcılıklardan Başbakanlıktan ya da filanca yerden yazı gelmesine bağlı değildir. Soruşturmayı başlatacak olan doğrudan doğruya 55 milletvekilinin vereceği önergedir"