Çiçek'ten yeni anayasa için zaman uyarısı

TBMM Başkanı Çiçek, yeni anayasa için görüş bildirmek isteyenlerin zamanı iyi kullanması gerektiğini belirtirken, özellikle görüş bildirmeyen üniversitelere göndermede bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa yapımına katkı sunmak isteyen, "bu anayasa konusunda benim de sözüm var" diyen anayasal kuruluşların ve özellikle üniversitelerin zamanı iyi kullanmaları gerektiğini söyledi.
Çiçek, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve beraberindeki heyeti kabul etti. Çiçek'e, hazırladıkları yeni anayasa önerisini sunan Vardan, yeni anayasa yapma sürecinde artık konuşmak yerine fiiliyata geçmenin daha doğru olduğunu düşündüklerini anlattı.
Hedeflerinin anayasa yazmak değil, yeni bir anayasa yapmak olduğunu belirten Çiçek ise, "Yapmak söz konusu olunca, sınırlı sayıda heyetin hazırlayacağı bir taslak metni kamuoyuna usulen sunup sonra 'yeni bir anayasa yaptık' demek yerine, daha işin başlangıcında vatandaşlarımızın, onun adına hareket eden meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, bireylerin yeni anayasada ne görmek istiyorsa, nasıl bir anayasa istiyorsa, bunun en önce kendisinin söylemesi lazım" diye konuştu.
Şimdiye kadar görüş bildirmeyen anayasal kuruluşlara, üniversitelere değinen Çiçek, şunları söyledi:
"Şu ana kadar bir Turgut Özal Üniversitesi görüşlerini ortaya koydu. 15 Aralıkta da Sabancı Üniversitesi gelecek. Demek ki 165 üniversiteden şu ana kadar iki üniversite görüş bildirmiş oluyor. Geriye 163 üniversite kaldı. Sonra da 'bu işler ağır gidiyor' diyenler varsa, bilsinler ki bu ağır gidiş komisyondan, bizden kaynaklanmıyor. Eğer, 'bizi katmadan siz bir taslak yapın biz bakarız' deniliyorsa, o da ayrı bir olay. Ama biz katılacağız diyorlarsa, işi fazla geciktirmemeleri lazım.
Öyle ya da böyle, bunu sonlandırmamız gerekiyor. Zaten hedef olarak da açıkladık ki '2012 yılı sonuna kadar bu işe biz şekil vermeye çalışıyoruz, bitirmeyi hedefliyoruz' dedik. Ondan sonraki geçen her gün, bu iş açısında zorluklar karşımıza çıkabilir. Çünkü, arka arkaya 3 tane seçim yapılacak bu 4 yılık sürede. Aceleye getirmek istemiyoruz ama zamanı da verimli kullanmamız lazım. 'Bu anayasa konusunda benim de sözüm var, benim de katkım olsun' diyecekler varsa zamanı iyi kullanmaları gerekiyor. "
 
Bütüncül bir çalışma arzu ettik

Öte yandan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve beraberindeki heyet, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e de hazırladıkları yeni anayasa önerisini sundu.

Adalet Bakanlığı çıkışında açıklama yapan Vardan, şunları kaydetti:

"Biz burada, bütüncül bir çalışma arzu ettik. Bu çalışma detaycı değil, bütüncül bir anayasa gibi düşünülmeli. Bu anayasanın içinde resmi ideoloji bulunmuyor. Bu anayasa, MÜSİAD'ın anayasası olarak görülmemeli, çünkü ülkede yaşayan herkesin isteklerini kapsayan bir anayasa taslağı hazırladığımızı düşünüyorum."

Anayasa taslağı içinde insan hak ve özgürlüklerine ayrı bir önem verdiklerini dile getiren Vardan, devlet yerine bireyi koruyan bir anayasa yapmayı amaçladıklarını aktardı.

Anayasa taslağıyla bir tartışma ortamı oluşturmak istediklerini belirten Vardan, "Hukukta değişmezlik olmaz, ilkesi gereği anayasanın ilk üç maddesini bir madde altında topladık. Bu maddeye 4. fıkra olarak da halkın üçte iki çoğunluğuyla değiştirilebilir hükmünü koyduk" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir