Cici'yi yeniden yapılandırdı yurtdışında yabancı marka avına çıkıyor

Bugüne kadar ihracat odaklı çalışan Elvan Gıda, geçtiğimiz yıl satın aldıkları Cici ile hazirandan itibarenyurtiçi piyasaya da ağırlık verecek. Elvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, yurtiçi veyurtdışında şirket avında olduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Yener KARADENİZ
 
İSTANBUL Yarım asır önce küçük bir pastane ile başlayan ve bugün 130 ülkeye ihracat yapan Elvan Gıda'nın gündeminde önemli işler var. Satın aldığı Cici markasıyla yurtiçi pazarı da gündemine alacak. Yurtdışında bir ülkede daha üretim yatırımı yapacak. 
150 milyon dolara ulaşan ihracatı her yıl önemli miktarda artırarak 10 yıl'da 1 milyar dolara ulaştıracak. Yurtiçi veya dışında, planlarını destekleyecek yeni şirket veya şirketler satın alacak.
Elvan Gıda'nın gündemini Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, "Lojistik merkezlerimizi, depo alanlarımızı düzenledik, gıdada ilk Ar-Ge merkezini kurduk. 500 çalışanımız var. Azerbaycan'da 2, Mısır'da 1 üretim tesisimiz var. 
Geçen yıl 150 milyon dolar ihracat yaptık. Her yıl yüzde 20 büyümeyle 2023'te 1 milyar dolara ulaşacağız. Yurtiçinde Cici'yle büyüyeceğiz" şeklinde açıkladı. Geçen yıl satın aldıkları Cici'yi baştan ayağa yenilediklerini dile getiren Kadiroğlu, "2013'ten başlayarak iç piyasada ciddi yapılanma sürecimiz var. Cici markasının satın alınması en önemli adımlardan biri. Ürün gamını tamamladık. Cici haziranda raflarda olacak. Elvan ihracatta hızlanırken Cici ile de yurtiçi piyasada varlığımızı devam ettireceğiz" diye konuştu. 
Eskişehir merkezli Cici, 1927'de Besler Ailesi tarafından kurulmuştu. 2000'lerde sıkıntı yaşayan markayı 2011'de Elvan Gıda satın aldı. Kadiroğlu, markayı 40 milyon doları aşan yatırımla yeniden yarattıklarını anlattı. Cici ile inovatif ürünlere yöneleceklerini belirten Kadiroğlu, şöyle devam etti: "Türkiye'de üretilmemiş gelişebilecek ürün kategorilerinde var olacağız." Cezayir ya da Hindistan'a fabrika kuracak 
Özellikle Ortadoğu ve Afrika'da ‘made in Turkey' etiketinin büyük ilgi gördüğünü belirten Hidayet Kadiroğlu, "Bölgede çok büyük bir marka olduk. Yurtdışında Azerbaycan ve Mısır'da 3 fabrikamız var. Faaliyette olduğumuz ülkelerden yatırım baskısı geliyor. Unlu mamuller, şekerleme ve çikolatada maksimum kapasiteyle çalışabilecek, ciro olarak belli bir yere gelmiş bölgelerde yatırım yapacağız. Mısır bunu hak etti ve yatırım yaptık. Sırada bekleyen Cezayir var. Bu tonajlarda iki yıl gözlemleyeceğiz. Bu süreç devam ederse yatırım yapacağız. Irak, Libya ve Pakistan gibi ülkelerden de çok teklif var. Hindistan çok eskiden beri gündemimizde. Cezayir ve Hindistan şu an yarışıyor. 2 yıl içinde ya Hindistan ya da Cezayir'de bir yatırım gerçekleştireceğiz" dedi. 
 
Marka satın almada hedef Avrupa 
2005'te George Soros'un Azerbaycan'daki yatırımları ile ilgilendiğini belirten Kadiroğlu, son üç yıldır ciddi manada teklifler aldıklarını söyledi. Kadiroğlu, şöyle devam etti: "Kapımızı kapamıyoruz. Ortadoğulu fonlar kapımızı çalıyor. Finansal destek vermek istiyorlar ama bizim bir ihtiyacımız yok. Yüzde 100 kendi sermayemizle iş yapan bir şirketiz. Bize katkısı olacak bir gruba sıcak bakabiliriz. Biz de Avrupa'da marka satın almak istiyoruz. Almanya'da bir incelememiz oldu. Şekerleme konusunda 60 yıllık bir şirketi inceledik ama olmadı. Arayışımız devam ediyor. Bu amaçla danışmanda atadık. Teklifler geliyor fakat neticelenen bir görüşmemiz yok şu anda."