Ciddiye almıyorsan bakanlığı kapat

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran Egemen Bağış'ın AB ilerleme raporları ile ilgili sözlerini eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, AB İlerleme Raporları'nı ciddiye almadığını söylediğini belirterek, "Bu otoriter, faşizan parti devleti anlayışıdır, bunu kınıyorum. Kendisine bu bakanlığı kapatmasını tavsiye ediyorum" dedi.
Oran, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AB'ye üyelik sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
AB'ye tam üyelik müzakerelerinin başlamasının 7. yılının dolduğunu anımsatan Oran, Hükümet'in politikalarında "tutarsızlık, ilkesizlik, samimiyetsizlik ve ikiyüzlülüğün olduğunu" savundu.
Oran, AK Parti'nin 2002'deki seçim beyannamesinde, "Partimiz, ülkemizin AB'ye tam üyeliğini, modernleşme sürecimizin doğal sonucu olarak görmektedir", "Avrupa ile bütünleşmemize karşı çıkan çevrelerin, milli egemenlik, milli güvenlik, milli çıkar, milli ve yerel kültür konularındaki ideolojik yaklaşımları, Kopenhag Kriterleri'nin hayata geçirilmesini geciktirmektedir" ifadelerinin yer aldığını anımsattı.
"AK Parti'nin 7 yıl içinde, AB karnesine bakıldığında sıfıra sıfır elde var sıfır" diyen Oran, tam üye olmak için tamamlanması gereken 33 fasıldan sadece 1'inin kapandığını, müzakerelere açılan 12 faslın askıda durduğunu, müzakerelere açılmayan 20 faslın tamamen donduğunu söyledi.
Oran, "Güney Kıbrıs önümüzü kesiyor, süreci teknik olarak dondurduk" denildiğini, hep bahane bulunduğunu ifade ederek, "Sen müzakerelere başladığında Güney Kıbrıs, 2004'te tam üye oldu. Müzakereye başladığında Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin dönem başkanı olacağı da belliydi. Başbakan'a soruyorum; bu bahanenin arkasına saklanmanın anlamı var mı? Sen müzakereye başladığında Güney Kıbrıs'ın senin tam üyeliğini de onaylayacağını biliyordun. O zaman Sayın Başbakan, o imzayı sen bile bile mi attın, bu imzanın arkasında bugün niye durmuyorsun, verdiğin sözlerin hakkını bugün vermiyorsun? AB üyeliği olmalı, olmamalı ayrı bir şey ama Türkiye, iktidar partisi irade koymuş, imza atmış ama imzanın arkasında durmayan, gereğini yapmayan Başbakan, Hükümet var. Bunun adı kaçak dövüş. Başbakan, AKP kaçak dövüş içinde yalancı pehlivan durumuna düşmüş durumda" diye konuştu.

"Ciddiyete davet ediyorum"

AB Bakanı Egemen Bağış'ın, 10 Ekim'de açıklanacak İlerleme Raporu'nu ciddiye almadıklarını söylediğini belirten Oran, "Böyle bir şey söylenebilir mi? Dışarıdan herhangi birisi Türkiye ile objektif değerlendirme yaptığında eleştiriyi kabul etmiyoruz. Bağış'ı ciddiyete davet ediyorum" dedi.
Oran, AK Parti'nin, AB ile ilgili bezirgancılık yaptığını, AB projesinin alarak siyaset alanını pazarlandığını, AB'yi kendi davasında kullandığını şimdi ise ortada bıraktığını öne sürdü.
Umut Oran, sözlerini, "AKP'nin, gizli gündemi var diyorduk, ortaya çıktı: AKP, AB'yi kullanarak, Türkiye'ye parti devletini getirmek istiyor. AKP, AB masalıyla halkı uyuttu, parti devleti kurma noktasında önemli mesafe aldı. Bu süreci zamanında fark etmeyen AB de hatalı. AKP ne kadar ikiyüzlüyse, AB'ye de günaydın demek lazım. Eleştirileri keşke baştan yapsaydılar, bir takım şeylerde daha dikkatli davransalardı. Konumuz AB'nin ikiyüzlü olması değil, AKP'nin ikiyüzlü davranmasıdır. Bağış, o raporları ciddiye almıyorum diyor. Bu otoriter, faşizan parti devleti anlayışıdır, bunu kınıyorum. Kendisine bu bakanlığı kapatmasını tavsiye ediyorum" diye tamamladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir