Ciliv: Yeni devrim, mobil internet teknolojisi

Turkcell Genel Müdürü Ciliv, mobil internetin yeni teknoloji devrimi olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Teknoloji konusunda her 15-20 senede bir devrim gerçekleştiğini, yeni bir teknoloji devriminin de başlamış olduğunu belirterek, bunun da mobil internet teknolojisi olduğunu söyledi.

Ciliv, Kayseri Hilton 'da düzenlenen "MobilŞirket" turu toplantısında yaptığı konuşmada, teknolojinin hızla geliştiğini, bilgisayar içindeki beynin, her 18 ayda bir teknolojisini ikiye katladığını belirtti.

Bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerindeki hızlı değişime şirketlerin ayak uydurması gerektiğini vurgulayan Ciliv, şunları söyledi:

"Bu değişimi işinize entegre ederseniz, fark yaratmanız daha kolay olur. Teknoloji konusunda her 15-20 senede bir devrim oluyor. Yeni bir teknoloji devrimi başlamış vaziyette. 1980'li yıllarda 'her eve bir PC' dönemi başladı ve ardından internet geldi. Artık sadece odanızda çalışmıyorsunuz, dünyadaki bütün bilgi hazinelerine bağlanabiliyorsunuz. Artık mobil internet dönemiyle bilgisayarlar cebimizde. Cep telefonları, dünyayı değiştirdi. Dünya nüfusu 7 milyar, bugün cep telefonu sayısı 5,7 milyar. Artık herkes cep telefonuyla hayata bağlanıyor, isteyen istediğini video olarak seyredebiliyor. Yeni dönemde video, en önemli data formatı olarak öne çıkacak. Bugün dünyada 1,5 milyar internet kullanıcısı var. Önümüzdeki 5 yıl içinde mobil internet sayesinde cep bilgisayarları sayesinde bu sayı 5 milyara çıkacak."

Bu yıl akıllı telefon ve tabletlerin sayısının PC sayısını geçtiğini vurgulayan Ciliv, yeni platformun işlerinin büyük bir kısmını bu cihazlar üzerinden yaptığını anlattı.

"İnternetin yolunu İpek Yolu'ndan geçirdik"

Yurt dışında 8 ülkeden sonra Almanya'ya da ulaşarak, ürünlerini bu ülkede de sunma imkanı bulduklarını ifade eden Ciliv, şu bilgileri verdi:

"50 yıl önce Sirkeci'den Münih'e işçi yollamışız. 50 yıl sonra Turkcell markasıyla Almanya'ya gittik ve Almanya'nın en başarılı telefon firması olduk. Turkcell'in başarısındaki önemli etkenlerden bir tanesi de inandığımız vizyona yatırım yapmaktır. Rakiplerimiz, 3G devrimi için Türkiye'ye geldiğinde, Türkiye 3G'ye hazır değil dediler. Türkiye, 3G'de 101. ülke. İhalelere girmediler, ihaleler iptal oldu. Fakat kriz dönemi olan 2008-2009'da Türkiye'ye 4,4 milyar lira yatırım yaptık. Bu sayede bugün, mobil iletişimde 3G'de dünyanın en iyi networkuna sahibiz. Biz sadece iletişimle değil, fiberoptikle hızlı interneti hem kurumlara hem de evlere götürüyoruz. 10 ildeki vatandaşlarımız, evlerinde 1000 megabyte kadar interneti alabiliyor. Dünyada, nüfusu 10 milyondan fazla olup, bu hızda internet sunan bir tek Japonya var. Japonya'dan sonra Türkiye ikinci duruma geldi. Büyük bir hızda çalışıyoruz. Yaptığımız yatırımlar 28 bin kilometreye ulaştı. İstanbul'dan Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Asya'ya bağlanıyor. İpek Yolu'na benzer bir şekilde, internet yolunu da artık Türkiye'den geçiriyoruz. Evvelden internet, deniz kablolarıyla Akdeniz'den geçiyordu, bu yolu Türkiye'ye taşıdık. Bu da önümüzdeki yıllarda Türkiye için bir avantaj olacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir