Çin Ay'a göz dikti

Hedefin gerçekleşmesi haline önümüzdeki 50 yıl sonra Çinliler, Ay yüzeyinden değerli madenleri ülkelerine taşıyabilecekler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

    
Dünyanın dev ekonomilerinden biri olma yolunda hızla ilerleyen Çin Halk Cumhuriyeti yeni atılımlar peşinde. Rekabette Dünya ile sınırlı kalmak istemeyen Çinliler, bu amaçla gözlerini diktikleri uzay çalışmalarında da hızla ilerlemelerini sürdürüyorlar.

Çinliler, uzay çalışmalarında kendilerine rakip ve öncü olarak gördükleri Ruslar ve Amerikalıların izinden giderek, önce ay sonra da Mars yolunda çalışmalarına hız verdiler. Kısa zaman içinde Ay'a insan yollamayı da planlayan Çin Halk Cumhuriyeti'nin asıl hedefinin Ay yüzeyinde kalıcı bir üs kurmak olduğuna uzmanlarca dikkat çekiliyor. Söz konusu bu hedefin gerçekleşmesi haline önümüzdeki 50  yıl sonra Çinliler, Ay yüzeyinden değerli madenleri ülkelerine taşıyabilecekler.

Çinliler uzay çalışmalarında Ay yörüngesine girme, orda dolaşma ve tekrar Dünya'ya uzay aracımı geri getirme konusunda önemli bir yol almış bulunuyorlar. Uzmanlara göre Çinliler söz konusu teknolojide halen, Sovyetler Birliği'nin 1970'li yıllarındaki teknolojik düzeyine bulunuyorlar.

Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri Ay'da ortaya çıkan rekabetten en kazançlı çıkabilmek için, Dünya'da da etkin araştırma ve gözlem merkezlerine sahip olmanın gayreti içindeler. İşte bu amaçla Güney Kutbunda stratejik bir üs peşindeler. Ay üssü için, burası bir sıçrama, takip ve çalışma alanı oluşturacak.

Uzay bilimleri uzmanlarına göre Çin bir yandan Ay ile ilgili projelerini sürdürürken, öte yandan Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya gibi, Mars'a ulaşma çalışmalarını ihmal etmiyor. Çin devinin Mars'a yolculuk planlarının ise içinde bulunduğumuz yüz yılın sonlarını beklemesi gerekiyor. Dünya'nın kıt kaynaklarının bitmesi olasılığının ortaya net bir şekilde görülmesinin ardından, Çin'in başlattığı adımın yerinde olduğu değerlendirilmesi yapılıyor.

Çin'in kalıcı olarak Ay'a yerleşmesinin, Amerika'nın ve Rusya'nın gözünü yeniden Ay'a çevirmesine yol açması ise kaçınılmaz gibi görülüyor.

Yeryüzünde başlayan ve uzaya sıçrayan rekabete Hindistan gibi ülkelerinde katılmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.

Çinliler başta atom teknolojisi olmak ise bir çok çağdaş yüksek teknolojinin başlangıcını Sovyetler Birliği'nden almış, daha sonra da bunu kendi bilim adamlarının katkılarıyla geliştirmişlerdi.

Sonuçta rekabet sınır tanımıyor ve Dünya dışına çıkarak, uzaya yansıyor...