Çin Başbakanı: Yüen, değerinin altında değil

Dünya ekonomisinde risklerin henüz ortadan kalkmadığını ifade eden Başbakan Ven, Çin'in tamamen modernleşmesinin en az 100 yıl süreceğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN – Yüen'in değerinin olması gerekenin altında olduğu yönündeki iddiaları reddeden Çin Başbakanı Ven Ciabao, dünya ekonomisinde esas sorunların ve risk etkenlerinin henüz tümüyle ortadan kaldırılamadığına dikkat çekti.

Ven, Çin Ulusal Halk Meclisi'nin (ÇUHM) yıllık toplantısının kapanış oturumundan sonra yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çin para birimi Yüen'in kurunu belirleme mekanizmasını iyileştireceklerini kaydeden Ven, Yüen'in değerini mantıklı ve dengeli bir seviyede tutacaklarını ifade etti.

Kur konusunda kendilerine baskı yapılmasına karşı olduklarını kaydeden Ven, bir ülkenin kur politikasının ve parasının değerinin o ülkenin ekonomisine ve ekonomik durumuna bağlı olması gerektiği görüşünü dile getirdi. Yüen'in değerinde istikrar sağlamalarının küresel ekonominin finansal krizden çıkarak toparlanmasında önemli rol oynadığını savunan Ven, krizin en ağır olduğu Temmuz 2008 ile Şubat 2009 arasında Yüen'in değerinin yüzde 14.5 arttığını hatırlattı. Başbakan Ven, bu dönemde Çin'in ihracatının yüzde 16 daraldığı, buna karşın ithalatının yüzde 11 arttığı ve dış ticaret fazlasının 102 milyar Dolar azaldığı bilgisini verdi ve Çin'in geçen yıl 37 ülkeden ithalat yaptığını ve bunlardan 16'sından yapılan ithalatın arttığını anlattı.

Almanya'nın Çin'e yaptığı ihracatın 75 milyar euroyu bularak rekor düzeye ulaştığına işaret eden Ven, aynı dönemde ABD'nin toplam ihracatının yüzde 17 daralmasına rağmen, Çin'e yaptığı ihracattaki daralmanın ise yalnızca yüzde 0.22 olduğunu söyledi.

Riskler tamamen ortadan kalkmadı

Çin Başbakanı Ven, dünya ekonomisinde genel bir toparlanma eğilimi görülmesine rağmen, esas sorunların ve risk etkenlerinin henüz tümüyle ortadan kaldırılamadığını, bu nedenle Çin'in ekonomideki yapısal düzenlemelere etkin şekilde devam etmek ve büyüme modelini değiştirmek suretiyle sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmek zorunda olduğunu ileri sürdü.

Dünyanın belli başlı ekonomilerinde işsizlik oranının yüksek seviyelerde seyretmeye devam ettiğine, bazı ülkelerin borç kriziyle karşılaştığına, finans ve kamu maliyesi alanında risklerin bulunduğuna işaret eden Ven, bütün bunların dünya ekonomisinin yeniden sıkıntıya girmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Önümüzdeki birkaç yıl daha Çin'in kalkınma yolunun engebeli ve sıkıntılı olacağı görüşünü dile getiren Ven, ikinci bir dibe vurmayı önlemek için hızlı ve istikrarlı kalkınma, ekonomik yapıdaki düzenleme ve enflasyonun kontrol altına alınması arasında denge sağlamaları gerektiğini savundu.

Çin'in döviz rezervinin güvenliği

Başbakan Ven, ABD'deki Çin varlıkları için halen endişeli olduğunu belirtti.

ABD yönetimini ülkelerinin hazine bonolarına yatırım yapan yabancıların güvencesi için somut önlemler almaya çağıran Ven, "Doların istikrarsız olması Çin'in yabancı ülkelerdeki varlıklarını yakından ilgilendiriyor" diye konuştu. Ven, Çin'in döviz rezervinin güvenliğini, likiditesini ve değerini güvence altına almaya ihtiyacı olduğunu yineledi.

ABD Hazine Bakanlığı'nın verilerine göre, Çin'in elinde 894.8 milyar Dolar değerinde Amerikan hazine bonosu bulunuyor.

Ven, Çin'de gerçekleştirecekleri kurumsal düzenlemelerle yabancı yatırımcılara yerli yatırımcılarla aynı hakları vereceklerini kaydetti. Bir gazetecinin internet devi Google'ın Çin piyasasından çekilebileceğini açıklaması ve Avustralyalı madencilik şirketi Rio Tinto'nun dört çalışanının devlet sırlarını çaldıkları iddiasıyla tutuklanmalarıyla ilgili soruyu yanıtlarken, "Yabancı şirketlerin Çin kanunlarına göre faaliyet göstermelerini bekliyoruz ve bu şirketlerin yabancı sermayenin daha verimli kullanılması için daha fazla araştırma ve geliştirme merkezi getireceklerini ümit ediyoruz" dedi.

Modernleşmeyi gerçekleştirmek yüzlerce yıl sürebilir

Başbakan Ven, Pekin'deki basın toplantısında, Çin'in kalkınmasının diğer ülkeleri etkilemeyeceğini ve barışçı kalkınma yolunda ısrar edeceklerini belirtti. Geçmişte hegemonya peşinde koşmadıklarını, gelecekte de gelişmiş bir ülke olarak aynısını yapacaklarını belirten Ven, Çin'in uluslararası olaylarda daha fazla sorumluluk alması gerektiği şeklindeki yorumlarla ilgili olarak şunları söyledi:

"Son yıllarda Çin ekonomisindeki hızlı kalkınmaya rağmen, halen şehirler ile kırsal bölgeler ve bölgeler arasında dengesiz gelişme, aşırı nüfus ve zayıf ekonomik temel gibi sorunlarımız var. Kalkınmanın ilk aşamasındayız. Pekin ve Şanghay gibi büyük şehirler Çin'deki tüm durumu temsil etmiyor. Bu yüzyılın ortalarında orta düzeyde bir gelişmiş ülke olmayı bekliyoruz. Modernleşmeyi gerçekleştirmek yüzlerce yıl, hatta daha fazla sürebilir".

Ven, bir soru üzerine "modernleşmeden yalnızca ekonomik kalkınmayı anlamadıklarını" ifade ederek, sosyal eşitlik, adalet ve güçlü ahlakın da modernleşmeye dahil olduğunu savundu.

Dünyadaki ekonomik ve siyasi olaylarda sorumlu bir ülke olarak etkin rol oynadıklarını ifade eden Ven, Çin'in gelişmekte olan ülkelere verdiği yardımların koşulsuz olduğunu vurguladı.

Yüzde 8 büyüme hedefleniyor

Çin'in en yüksek yetki organı olan ÇUHM'nin yıllık toplantısı sona erdi. Toplantının kapanış oturumuna Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, ÇUHM Daimi Komitesi Başkanı Vu Bangguo, Başbakan Ven Ciabao ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi Başkanı Cia Çinglin de katıldı.

Kapanış oturumunda yapılan oylamayla, "Seçim Yasası'nda Değişiklik Yapılmasını Öngören Yasa Tasarısı" ezici çoğunlukla kabul edildi. Tasarının yasalaşmasıyla, kırsal ve kentsel kesimde yaşayanlar arasında halk temsilcilerinin seçiminde hak eşitliği sağlandı.

ÇUHM Daimi Komitesi Başkanı Vu Bangguo kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, halk temsilcilerinin seçiminde hak eşitliği sağlanmasının Çin'in somut koşullarına ve bütün vatandaşların ortak çıkarlarına uygun olduğunu söyledi. Vu, yeni yasal düzenlemenin vatandaşlar arası, bölgeler arası ve farklı etnik gruplar arası eşitlik ilkesinin daha sağlıklı şekilde uygulanmasını sağlayarak Halk Meclisi sisteminin sağlamlaştırılması ve sosyalist demokratik siyasetin geliştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını ileri sürdü.

Yaklaşık 3000 halk temsilcisinin katılımıyla 5 Mart'tan bu yana süren yıllık toplantının kapanış oturumunda yapılan oylamalarla, yüzde 8'lik büyümeyi hedefleyen Hükümetin Çalışma Raporu ve Yıllık Bütçe ile Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi, Yüksek Halk Mahkemesi ve Yüksek Halk Savcılığı'nın çalışma raporları onaylandı

Bu konularda ilginizi çekebilir