Çin tasarrufu keşfediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com   

Kısa zamanda yaptığı ekonomik atılımlarla, Dünya'nın 2. en büyük ekonomisi olmayı başaran Çin, yeni programlara yelken açtı. Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri, bundan böyle, en çok büyüme yerine tasarruf, ,iç tüketim ve daha düşük büyümeyi seçecek. Bu doğrultuda Çin yönetimi, içinde bulunduğumuz yılın büyüme hedefinde bir düzeltmeye giderek hedef küçülttü ve büyümesini yüzde 7'ye çekti. Bu hedefi seçmesine karşın, Çin özellikle yeni mezun gençlere, 2015 yılında toplam 10 milyon yeni iş alanı yaratma hedefinden geri adım atmadı. Çin 2014 yılında da bu konuda 13 milyon iş yaratarak, gençleri işsizlik sorunundan uzak tutmayı hedeflemişti. Çin Halk Cumhuriyeti'nde işsizlik halen ortalama yüzde 4.5 oranında seyrediyor.

 Çinliler, yeni ekonomik yol haritasında bununla da kalmayıp, çevre sorunlarını da gözler önüne sererek, ormanları korunması, hava kirliliğinim önlenmesi konusunu da ciddi şekilde ele almaya karar verdi. Hatırlanacağı gibi, Çin halen, aşırı kömür kullanımı nedeniyle, Dünya'da hava kirliliğine en çok olumsuz katkıda bulunan ülkelerin başlarında geliyor. Yeni ekonomik yöntemle de, özellikle devlet kurumlarında lüks ve gereksiz tüketimden kaçınmaya özen gösterecek olan Çin, bunu ilk başta 3 bin üyesi bulunan ulusal meclisinde başlattı. İhracata dayalı kalkınma stratejisinden, hafifçe dümen kırmaya yönelen, Çinliler, bundan böyle iç tüketimi artırmaya ve daha kaliteli bir yaşama yönelme eğilimime de gitmiş bulunuyor. Tüm bu yeniliklere karşın, özellikle genç nüfusunu, işsizlikten kaynaklanan sorunlardan uzak tutmak için, hiç bir ödün vermeden, çabalarını sürdürecek. Halen Çin ekonomisinin yumuşak karnını, alınan borçlarla edinilen konutlar oluşturuyor. Bu konuda henüz yaşanan bir sorun olmamasına karşılık, bu konut borçları ekonominin üzerinde sallanan bir 'Demokles Kılıcı ' konumunda.

Çin Halk Cumhuriyeti, bir çok konuda tasarrufa yönelirken, savunma konusunda aynı titizliği göstermekten özelikle kaçınıyor. Çin, bu yıl yapacağı askeri harcamalarını yüzde 10.1 oranında artırarak, geçtiğimiz yılın 130 milyar dolar olan rakamından 145 milyar dolara çıkardı.
      
Bu rakamla, söz konusu ülke Amerika Birleşik Devletlerinden, sonra askeri harcamaya en çok para ayıran ülke olma konumunu sürdürmeye devam ediyor. Bu ülke son dönemlerde özellikle, en gelişmiş denizaltı ve uçaklara yönelik yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Çin'in askeri harcamalara bu denli yoğunlaşması ise başta ezeli rakibi Japonya olmak üzere, çevre ülkelerde huzursuzluk kaynağı. Çin ise bu tepkilere aldırmayıp, bildiği yolda yürümeyi ve yıllardan bu yana olduğu gibi askeri harcamalarını artırmayı sürdürüyor.