”Çin'le beraber hareket etmemiz lazım”
Tüzmen, Çin heyeti ile görüşmelerinde; herkesin krizden etkilendiğine dikkat çekti
ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye olarak, kriz ithal etmemeye çalışıldığını belirterek, ancak ilişkilerin küreselleşme doğrultusunda devam etmesi nedeniyle hiçbir ülkenin bundan kendini kurtaramadığını, Türkiye ve Çin olarak hızla beraberce hareket etmek gerektiğini söyledi.
Tüzmen, Çin Halk Cumhuriyeti Halk Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Jiang Futang ve beraberindeki Çin heyeti ile görüştü.
Bakan Tüzmen, burada yaptığı konuşmada, son dönemde Türkiye ve Çin arasındaki ticari ve siyasi ilişkilerin büyük bir gelişme gösterdiğini belirterek, bu sene Türkiye'nin Çin'e ihracatının ilk defa 1 milyar doları aştığını, Çin ile Türkiye arasında 11-12 milyar dolar dış ticaret açığının bulunduğunu kaydetti.
Dünyada ekonomi ekseni değişirken, batıdan doğuya kayışın krizin etkisiyle daha da hızlandığını ve Çin'in dünyanın en büyük ekonomisi olma yolunda hızla ilerlediğini ifade eden Tüzmen, iki ülke arasındaki ticari ve siyasi ilişkilere büyük önem verdiklerini ifade etti.
Bakan Tüzmen, ABD'nin mal ve hizmet ihraç ederken, şimdi bütün dünyaya kriz ihraç etmeye başladığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bu da bir ihraç kalemi, enflasyon bir ithal kalemi haline geldi. Enflasyonu şimdi Çin de ithal etmeye başladı, Türkiye de ithal etmeye başladı. Şimdi biz, kriz ithal etmemeye çalışıyoruz. Ancak ilişkiler küreselleşmenin doğrultusunda devam ettiği için artık hiçbir ülke bundan kendini kurtaramıyor. Dolayısıyla, Türkiye ve Çin olarak hızla beraberce hareket etmemiz lazım. Enerji, müteahhitlik, yenilenebilir enerji alanında da çok önemli çalışmaları beraberce yapabiliriz."
Yatırım çözüm olabilir
Çin Halk Cumhuriyeti Halk Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Jiang Futang da, çeşitli alanlarda yatırımlarla, ikili ticaretteki dengesizlik sorununun çözümlenebileceğini söyledi.
Jiang, Türkiye ve Çin arasında telekomünikasyon, demiryolu, liman projeleri ve nükleer enerji alanlarında işbirliği yapılabileceğini ve bu şekilde ticarette denge sağlanacağını ifade etti.
Küresel finansal krizden Çin'in de etkilendiğine işaret eden Jiang, özellikle Çin'in dış ticaretinin etkilendiğini, Çin'in ihracata dayalı büyüme modeli yerine iç talebe dayalı büyüme modelini benimsediğini anlattı.