Çin’de kanserojen pirinç alarmı!

Dünyanın en büyük pirinç tüketicisi Çin'de kanserojen ürün skandalı patladı. Ülkenin güney kesimlerindeki pirinçte yüksek miktarda kadminyum tespit edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


 

Evrim KÜÇÜK

İSTANBUL - Türkiye'de haftalardır GDO'lu pirinç tartışmaları sürürken, dünyanın en büyük pirinç tüketicilerinden Çin'de kanserojen pirinç skandalı patlak verdi. Çin'in güneyinde, kanserojen madde içeren tonlarca pirince el konuldu. Çin'in güneyindeki Guangzhou kentinde yapılan tahlillerde, pirinçlerin büyük bir bölümü kadminyumlu çıktı. Kadminyum, çok miktarda alınması halinde böbreklere zarar veriyor ve kemik erimesine neden olabiliyor.

Guangzhou eyaletinde 18 ayrı bölgeden alınan numenelerde yapılan incelemelerde sekiz bölgedeki pirincin ihtiva ettiği kadminyum miktarının 0.2 microgram/kg olan ulusal standartların çok üzerine çıktığı ve bazı bölgelerde bu miktarın 0.4 micrograma ulaştığı tespit edildi.

Çin'deki gıda skandallarının son halkasını oluşturan kadminyumlu pirinç alarmı sonrasında bölgede bazı pirinç işletmelerinin kapısına kilit vuruldu, raflardaki pirinçler de toplatılmaya başlandı. Çin'in en büyük pirinç üretim merkezlerinden Hunan eyaletindeki üç tesiste üretimi ara verilirken, Guangdong'un en büyük toptan gıda satışı mağazalarında Hunan'dan gelen pirinçler raflardan çekildi. Marketlerde ülkenin kuzeyindeki eyaletlerinden gelen pirinçlerin satışına ağırlık verilirken, Vietnam ve Pakistan pirincine de talep arttı. Yılda 30 milyon ton pirinç üretimi yapılan Hunan, ülkenin toplam pirinç talebinin yüzde 15'ini karşılıyor. Aynı zamanda eyalette demirsiz metaller ve arsenik ile kadminyum gibi toksik element madenleri bulunuyor. Tehlikeli miktarda kanserojen kadminyum maddesinin pirince topraktan bulaştığı tahmin ediliyor.
Çin'de sanayi atıkları ve aşırı miktarda kullanılan gübre yüzünden toprağın kirlendiği, bunun da tarım ürünlerini zehirlediği bildiriliyor. Toprakta sadece kadminyumun değil, arsenik ve kurşun oranlarının da yüksek düzeyde olduğu tahmin ediliyor.

Çin basını, gıda güvenliği konusunun toplumda hoşnutsuzluğa yol açtığını belirtirken, bazı Çinliler, işadamlarının çocuklarını başka ülkelerde yetiştirmelerinin önü alınmadıkça,
çevreyi kirletmelerinin önlenemeyeceğini savunuyor.

[PAGE]

Çin'e ihracat için fırsat Türkiye'deki yetkililer, ülkemizin Çin'den pirinç ithalatı olmadığını belirterek Çin'deki skandalın Türkiye'yi etkilemeyeceğini söylüyor. Türkiye, dünyanın üçüncü büyük pirinç ihracatçısı Tayland'dan alım yapıyor. Çin'deki skandal, küresel pirinç ticaretini yeniden şekillendirebilir. Asya'daki ihracatçılar adeta pusuya yatmış, ülkeye satışlarını artırmak için  fırsat kolluyor. Analistler ve işlemciler, Wall Street Journal gazetesine yaptıkları açıklamada, ülkedeki skandalın derinleşmesi halinde Çin'e ihracatlarını önemli oranda artırabileceklerini söylediler. BM Gıda ve Tarım Örgütü yetkililerinden Concepcion Calpe, daha pahalı olan et ürünlerinin aksine pirinç gibi daha düşük maliyetli ve temel ürünlerde böyle durumlarda ithalatın artmasının beklenebileceğini belirtti. Bu durumun özellikle Tayland ve Vietnam için önemli bir fırsat sunduğunu ifade eden yetkililer, Pakistan'ın da Çin'e ihracatını artırabileceğini dile getiriyorlar. Ancak kalite endişelerinden dolayı Çin'in getirdiği kısıtlamalar nedeniyle Hindistan'ın bu çembere girmesinin zor olduğu belirtiliyor. Çin'in alım yaptığı diğer ülkeler Uruguay ve Kamboçya'nın da satışlarını artırmasını bekleniyor.

Uluslararası Tahıl Konseyi, geçtiğimiz ay, Çin'in pirinç ithalatının bu yıl yüzde 16 artarak 2.2 milyon tona çıkacağı tahmininde bulunmuştu. Çin'in bu yıl Nijerya'yı geçerek dünyanın en büyük pirinç ithalatçısı olabileceği de tahminler arasında.

[PAGE]

cin_pirinic1.jpg

cin_pirinic2.jpg

cin_pirinic3.jpg