Çinli şirketler inovasyona yeterince yatırım yapmıyor

Lenovo CEO'su Yang Yuanqing: "Çinli şirketler inovasyona yeterince yatırım yapmıyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Çinli Lenovo 30 yıldan az bir süre içinde, bilgisayar üretiminde dünyanın en büyük ikinci ismi olmayı başardı. Hedefi HP'nin liderliğini elinden almak. Sadece PC pazarı ile sınırlı kalmak istemeyen Lenovo, akıllı telefon ve tablet pazarını da giriyor.  Lenovo CEO'su Yang Yuanqing 48 yaşında ve Çin'in en etkili iş adamlarından biri olarak değerlendiriliyor. Lenovo'nun sun üç yıldır, pazardaki tüm aktörlerden daha hızlı bir büyüme kaydettiğini söyleyen Yuanqing, "Sadece Çin'de değil, Rusya, Hindistan ve Japonya'da da bir numarayız" diyor. PC'de dünya lideri olmakla yetinmeyeceklerini de söyleyen Lenovo CEO'su, "PC Plus" olarak nitelendirilen, mobil telefon, tablet veya bilgisayar bağlantılı televizyon alanlarında da dünya bir numara olmayı hedeflediklerini söylüyor.

Yang Yuanqing'in Les Echos'da yer alan görüşleri şöyle:
. Çin ekonomisindeki yavaşlama endişe unsuru oluşturuyor mu?
Sanmıyorum. Hala yüksek büyüme oranlarına sahibiz. Bu oranların yavaşlaması için bir neden olmadığını düşünüyorum. Tam tersine Çin'de büyümeyi destekleyen çok fazla unsur var ve bu önümüzdeki birçok sene için geçerli. 

. Örneğin?
Toplumun yapısı da gelecekteki büyümenin gerçek motoru olacak. Çin toplumunun yarısının hala köylede yaşadığını ve ekonomik büyümeye dahil olmadığını unutmamak gerekiyor. Fakat yıllar içinde ülkenin kentleşmesi hızlanacak. Hükümet bunu hedefliyor. Kırsal bölgelerdeki insanlara ev sahipliği yapacak yeni şehirler oluşturuluyor. Bu Çin için önemli bir büyüme kaynağı.

. İç tüketim de yakın bir zamanda büyüme unsuru olacak mı?
Gelecek yıllarda en fazla odaklanılması gereken konulardan birisi bu. Eğer Çin yılda yüzde 8'in üzerinde bir büyüme oranı hedefliyorsa, iç tüketimi desteklemesi gerekiyor. Çin'de iç tüketim Avrupa ve ABD'ye oranla çok geride. Hükümet artık sadece ihracata ve büyük altyapı yatırımlara güvenerek ekonomiyi yönetemez.

. Bu hızda bir büyüme, emlak balonu yaratabilir mi?
Hayır. Otoriteler emlak fiyatlarını kontrol altında tutarak bunun gerçekleşmesini engelliyorlar. Büyüme sağlıklı bir şekilde devam edebiliyor böylece. Bu noktada iyimserim.

. Çin hala dünyanın fabrikası olmaya devam edebilir mi?
İşler değişiyor. İşgücü maliyetinin artması, Çinli şirketlerin kendilerini sorgulamalarına ve ülke sınırları dışına baklamalarına yol açıyor. Başka seçenekleri yok. Fakat üretilen ürünler doğrultusunda strateji değişiklikleri olabilir. Bizim sanayimizde, akıllı telefon ve tabletler için Çin dışında bir fabrika kurmanın avantajı olduğunu düşünmüyorum. Televizyonlar ve bilgisayarlar gibi daha çaplı ürünler için, bu soru gerçek anlamda gündeme geliyor, çünkü bu alanda lojistik maliyetleri çok daha  yüksek.

. Geçtiğimiz sene ABD'de fabrika kurdunuz.
Evet doğru. Yaklaşık 200 kişilik küçük bir fabrika. Üretim alanlarımızın yeri, pazarlarımız doğrultusunda belirleniyor. Bu fabraika sayesinde ABD'li tüketicilerimizin beklentilerine daha iyi cevap vereceğiz. 

. Maliyetlerin artması dikkate alındığında, Çinli şirketlerin ekonomik modelinin gelişeceğini düşünüyor musunuz?
Bu bir gereklilik. İnovasyona daha fazla odaklanmak gerekiyor. Ar-Ge yatırımı yapan Çinli şirketlerin sayısı çok az. Oysa büyümenin sağlanması için bu kaçınılmaz. Hükümet bu tip yatırımların artması için bazı önlemler üzerinde çalışıyor. Yeni teknoloji şirketlerinin kurulmasını destekleyecek fonların artırılması gerekiyor. Vergi politikaları başka bir yöntem olabilir. Fakat sadece devlet desteğine güvenmemek lazım. Yatırım fonlarının da üstlenmesi gereken rol var. Çinli şirketler büyük markalar yaratmaya çalışmalılar. Çin'in dünya genelinde tanınan bir şirketi yok. 

. PC satışları geçtiğimiz sene önemli ölçüde geriledi. PC yok olabilir mi?
Hayır. PC pazarı, inovasyon sayesinde yaşamaya hatta büyümeye devam edecek. Kullanıcıları cezbetmek için PC'lerin gelişmesi gerekiyor. Öncelikle PC kullanımının basitleşmesi lazım. Tabletlerin başarısından öğreneceği çok şey var. Biz yeni PC'lerimizi tasarlarken bunu dikkate alıyoruz.

. PC, tablet, akıllı telefonlar, televizyonlar.. Bu ürünler arasındaki sınır yok olmuyor mu sizce?
Tam tersine! Bu ürünler birbirlerini tamamlıyorlar ve bir arada var olabilirler. Birinin diğerinin yerini alacağını sanmıyorum.  

. Akıllı telefon pazarındaki varlığınız oldukça sınırlı..
Etap etap ilerliyoruz. Endonezya, Vietnam, Rusya gibi yükselen ekonomilerde gelişmeye başlıyoruz. Yakın bir zamanda gelişmiş ekonomilere yöneleceğiz. Fakat bu zaman alıyor. Çin'deki ürün kataloğu ile batı Avrupa'daki ürün kataloğu arasında fark var.

. Lenovo, büyümesini şirket satın almaları ile gerçekleştirebilir mi? Örneğin BlackBerry'yi satın alabilir mi?
Satın almalarla büyüme bir fırsat meselesi. Biz öncelikli olarak kendi gücümüze odaklanacağız ama bu sırada pazardaki fırsatları ve pazar oyuncularını da izleyeceğiz.  BlackBerry konusuna gelince, bu anlamlı olabilir.

Lenovo'nun tarihçesi

[PAGE]

Lenovo'nun tarihçesi
1984 IBM PCD, ilk taşınabilir bilgisayarı olan 13,6 kg ağırlığındaki IBM Taşınabilir PC'yi tanıttığı sene,  Lenovo'nun kurucu başkanı olan Liu Chuanzhi kendisi gibi düşünen 10 iş arkadaşıyla birlikte, yalnızca 25 bin ABD doları başlangıç sermayesiyle Çin Bilim Akademisi tarafından finanse edilen New Technology Developer Inc.'i (Legend Group'un selefi) kurdu. 
1987 Legend, Legend Çince karakter kartını başarılı bir şekilde tanıttı. 
1988 Legend'ın Çince karakter kartı Çin'deki en büyük ödül olan Ulusal Bilim-Teknoloji İlerleme Ödülü'nü kazandı. Legend Hong Kong kuruldu. 
1990 İlk Legend PC piyasaya sürüldü. Legend, ithal bilgisayar ürünleri acentesi olmaktan çıkıp kendi markasını taşıyan bilgisayar ürünleri üreticisi ve satıcısı rolünü üstlendi. Legend PC'ler China Torch Program tarafından onaylandı ve kabul edildi. 
1992 Legend, ev kişisel bilgisayarı kavramına öncülük etti ve Legend 1 + 1 ev bilgisayarları Çin piyasasına girdi. 
1993 Legend Çin'in ilk "586" kişisel bilgisayarını üreterek Pentium çağına girdi. Legend 1+1 perakende ağını kurdu. 
1994 Legend Hong Kong Borsası'ndaki şirketler listesine girdi. Legend kişisel bilgisayar departmanı resmen kuruldu. 
1995 Legend ilk Legend markalı sunucuyu tanıttı. 
1996 Legend, Çin'de ilk defa pazar payı lideri oldu.
Legend ilk Legend markalı dizüstü bilgisayarı tanıttı. 
1997 Legend Microsoft ile, Çin'de zamanın en değerli anlaşması olarak görülen Fikri Mülkiyet sözleşmesini 
imzaladı.
Legend ilk çok işlevli lazer yazıcıyı piyasaya sürdü. 
1998 Bir milyonuncu Legend PC üretim bandından çıktı. Intel Başkanı Andy Grove törene katıldı ve bilgisayarı Intel müzesindeki koleksiyona eklemek üzere aldı.
Legend, ilk Legend Shop'u kurdu. 
1999 IBM PCD, endüstrinin gömülü güvenlik çipine sahip ilk kişisel bilgisayarını tanıttı. 
Legend, Asya Pasifik bölgesinde en büyük kişisel bilgisayar satıcısı oldu ve Çin'in en büyük 100 Elektronik Şirketi sıralamasında ilk sırayı aldı. 
Legend, Çin'deki milyonlarca bilgisayar kullanıcısının internete kolayca girmesini sağlayarak sektöre öncülük eden ve "tek tuşla net" özelliğine sahip Internet PC'yi tanıttı. 
2000 IBM 10 milyonuncu ThinkPad dizüstü bilgisayarı sevketti.
Legend, Hong Kong'daki Hang Seng Borsa Endeksine dahil oldu. 
Legend, dünyadaki en iyi yönetilen bilgisayar üreticisi şirketler arasında ilk 10'a girdi. 
2001 Legend, Hong Kong Borsasında ayrı olarak işlem gören Digital China Co. Ltd.'yi
kurdu.
Legend, Yuanqing Yang'ı Başkan ve CEO olarak atadı. 
Legend, ilk "dijital ev" kavramını tanıttı ve aksesuarlarla kullanılabilen kişisel bilgisayarları piyasaya sürdü. 
2002 Legend, "Teknoloji Çağı"nı açan ilk teknolojik inovasyon konferansı "Legend World 2002"yi düzenledi. Legend, geleceğin teknolojik gelişimi ve uygulamalarıyla ilgili vizyon konseptini, İşbirliği Uygulamaları projesini ve İşbirliği Uygulamalarının tatbik edilmesiyle ilgili stratejilerini tanıttı. 
2003 Legend, denizaşırı ülkelere genişleme çalışması için hazırlanan yeni "Lenovo" logosunu açıkladı. 
Lenovo, endüstri standartlarının oluşturulmasına öncülük etmek için birkaç büyük şirket ve Çin Bilgi Endüstrisi Bakanlığıyla ortak çalışarak işbirliği uygulaması teknolojisine dayanan IGRS Çalışma Grubunu başlattı. 
2004 Lenovo, dünya çapındaki Olimpiyat ortaklarından biri oldu. Lenovo, IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) ile bilgisayar teknolojisi ekipman ortağı olan ilk Çin şirketi oldu.
Lenovo ve IBM, Lenovo'nun uluslararası PC (masaüstü ve dizüstü bilgisayar) işiyle ilgili IBM'in Kişisel Bilgisayar Bölümü'nü satın alacağına ilişkin anlaşmayı duyurdu. Bu anlaşma, önde gelen (üçüncü en büyük) küresel PC liderini ortaya çıkardı. 
2005 Lenovo, IBM'in Kişisel Bilgisayar Bölümü satın almasını tamamladı ve şirketi BT alanında uluslararası çapta rekabet eden ve dünyanın üçüncü en büyük bilgi-işlem firması haline getirdi. 
Lenovo, üç lider özsermaye firmasıyla 350 milyon dolar tutarındaki stratejik yatırımı duyurdu: Texas Pacific Group, General Atlantic LLC ve Newbridge Capital LLC.
Lenovo, gömülmüş kablosuz WAN'lı ilk geniş ekran ve ilk titanyum kapağa sahip ThinkPad olan ThinkPad Z60'ı tanıttı.
Lenovo, tümleşik parmak izi okuyucusuna sahip bir milyonuncu bilgisayarı satarak dünyanın en büyük biyometrik özellikli PC satan tedarikçisi oldu.
2006 Lenovo, verimliliği arttıran ve pil ömrünü 11 saate kadar uzatan ilk çift çekirdekli ThinkPad dizüstü bilgisayarı tanıttı.