Citi, Türkiye için tavsiyesini düşürdü

Siyasi riskler, Türkiye'nin dış piyasalardaki itibarını etkiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Citigroup tarafından yayınlanan gelişmekte olan piyasalar raporunda Türkiye'de siyasi risklerin arttığına dikkat çekilerek Türkiye için belirlenen yatırım tavsiyesi overweight seviyesinden nötr'e düşürüldü

Citi'nin raporunda şöyle denildi:

Karlar iyi gidiyor Siyaset yazık ediyor

- Politikal belirsizlikler yine gündemin ön sıralarına yerleşti. Geçtiğimiz haftalardan bu yana tutuklanan belediye başkanları ve 50 üst düzey askeri personel Türkiye'de siyasi riskleri yeniden gündeme taşıdı. Faiz oranları tarihi dip seviylerde seyrederken Türkiye risk iştahındaki gerilemelere karşın kendisini koruyacak bir düğmeden yoksunluk çekiyor.

Piyasaları bir ay önce gördüğü zirveden bu yana yüzde 17 oranında geriledi. Bu geri çekilme halen bahar aylarında yaşanan ortalama yüzde 33'lük düşüşün gerisinde kaldı.

 - Kar rakamları güçlü seyrediyor, makro veriler toparlanıyor. Piyasalar dördüncü çeyrekte oluşan yüksek büyüme rakamından ve büyüme sürecinin devam edeceği beklentilerinden destek almıştı. Bununla birlikte hisse fiyatları artık eskisi kadar cazip seviyelerde bulunmuyor. Buna ek olarak tüketici, güveninde ciddi bir yükselişin yaşanmamış olması önümüzdeki döneme ilişkin canlanma beklentilerini desteklemiyor. Özellikle de bu siyasi belirsizlik ortamında bu daha iyi hissediliyor.

- Eğer bir erken seçim kararı alınırsa bu piyasalar açısından ciddi bir meydan okuma olacaktır. Geçtiğimiz yıllarda yatırımcılar siyasi gelişmelere karşı dayanıklı durdular ancak erken seçim çağrısı koalisyon hükümeti kurulabileceği beklentisi ile yeni korkulara neden olabilir.

- Kısa vadede bono ve döviz piyasalarında siyasi gelişmeler önemli bozulmalara neden olabilir.

- Bu gelişmeler nedeniyle Türkiye için yatırım tavsiyesimiz nötr'e düşürüyor ve portföyde Güney Afrika'nın ağırlığını artıryoruz. Uzun dönem için Türkiye'de hisse senedi piyasalarına halen inanıyoruz ve Türkiye'de kar artışlarının devam edeceğine inanıyoruz. Bununla birlikte bu aşamada piyasaların hassasiyeti konusunda daha fazla endişeliyiz.

Bu konularda ilginizi çekebilir