Çizgili sırtlanlar GPS ile izlenmeye başlandı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, Türkiye'de ilk kez bir çizgili sırtlana GPS vericili tasma takıldı.
ANKARA - Türkiye'nin biyoçeşitliliği açısından son derece önemli olan ve nesli tehlike altında bulunan çizgili sırtlanlar GPS ile izlenmeye başlandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa yürüttüğü "Ulusal Biyoçeşitliliğin ve Gen Kaynaklarının Korunması Hedefleri Doğrultusunda Büyük Memeli Türlerinin Araştırılması, Korunması ve Yönetimi Projesi" kapsamında, Adıyaman'da yürütülen çalışmada, Türkiye'de ilk kez bir çizgili sırtlana GPS vericili tasma takıldı.
Çalışmadan elde edilecek veriler ile çizgili sırtlanların yaşam alanı büyüklükleri, mevsimsel aktiviteleri, beslenme alışkanlıkları ve üreme davranışları hakkında önemli verilere ulaşılması hedefleniyor. Elde edilen bu veriler türün korunması ve devamının sağlanması konusunda yürütülecek çalışmalara yol gösterecek.
Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde tehdit altındaki hayvanlar arasında bulunan çizgili sırtlanlar, Türkiye'de özellikle Hatay'dan başlayarak Şırnak'a kadar devam eden güney bölgelerde yaşam mücadelesi veriyor.
Tehdit altındaki bu türü korumak için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 2005'te Hatay'ın Altınözü ilçesinde ilan edilen bir yaban hayatı geliştirme sahası bulunuyor.