Cizre'deki sokağa çıkma yasağı AİHM'de

Diyarbakır Barosu avukatları, Cizre'deki sokağa çıkma yasağının kaldırılması için AİHM'ye başvurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Diyarbakır Barosu avukatlarından Muhammed Neşet Girasun ve Batman Barosu'ndan avukat Erkan Şenses, Cizre'nin Nur Mahallesi'nde yaşayan Ömer Elçi adına sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve operasyonların durdurulması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Başvuruyu yapan Girasun, AİHM'in başvuruyu bugün incelemeye aldığını ve kararın yakın zamanda gönderileceğini bildirdiğini söyledi.

Cizre'de 17 gündür devam eden sokağa çıkma yasağının kaldırılması için avukat Muhammed Neşet Girasun ve Erkan Şenses tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru yapıldı. Ailesi ile birlikte Cizre'nin Nur Mahallesi'nde yaşayan Ömer Elçi adına yapılan başvuruda, sokağa çıkma yasağının kaldırılması, güvenlik operasyonlarının durdurulması veya uluslararası standartlara uygun yürütülmesi için geçici tedbir talebinde bulunuldu.

Telefonla sözlü yetki

Dilekçede, başvurucu Ömer Elçi'nin sokağa çıkma yasağının ve çatışmaların devam ettiği Cizre İlçesi'nde ikamet ettiğinden kendisinden imzalı yetki belgesi alınamadığı, bu nedenle tutanak altına alınmak kaydıyla telefon görüşmesi ile sözlü yetki alındığı belirtildi. Başvuruda Şırnak Valiliği'nin 14 Aralık günü ilan ettiği sokağa çıkma yasağından bu yana Cizre'de 18 sivil yurttaşın hayatını kaybettiği, ölenlerden 4'ünün kadın, 1'inin çocuk ve 1'inin anne karnında vurulan 7 aylık bir bebek olduğu vurgulandı. Bu süreçte 3'ü kadın ve 6'sı çocuk olmak üzere 15 sivil yurttaşın yaralandığı belirtilen dilekçede, başvurucu Ömer Elçi'nin operasyonların yoğun olarak yürütüldüğü Nur Mahallesi'nde oturduğundan her an evine bir tank topu isabet edip kendisinin ve ailesinin yaşamının tehlikeye girebileceği ifade edildi.

Anayasa Mahkemesi sonuç alıcı değil

Sözleşmeci devletin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden doğan yükümlülüklerine aykırı bir biçimde Cizre'de tankların ve ağır silahların kullanıldığı bir kent savaşı yürüterek başvurucu Ömer Elçi'nin de içinde bulunduğu sivil yurttaşların yaşamını tehlikeye attığını belirten avukatlar Girasun ve Şenses başvuruda şu ifadeleri kullandı:

"Cizre İlçesi'nde sivil ölümleri ve yaralanmaları ile ilgili olarak devletin fail olmasına ilişkin ciddi iddialar bulunmaktadır. Başvurucu Ömer Elçi, yürütülen yoğun askeri operasyon ve şiddetli çatışmalar nedeniyle, sözleşmeci devletin yaşam hakkının pozitif-negatif korunması yükümlülüğünün Cizre açısından mutlak korunamadığı bir ortamda, ailesiyle beraber 15 gündür oturduğu evden çıkamamaktadır. Sokağa çıkmayı sınırlayıp yurttaşları ev hapsine tabi tutmanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin işkence yasağını düzenleyen 3'üncü maddesinde koruma altına alınan gayri insani muamelede bulunma yasağına aykırı olduğu kuşkusuzdur. Sokağa çıkma yasaklarına ve sivil yurttaşların yasak sürerken aşırı güç kullanılan operasyonlarda yaşamını kaybetmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne bu güne kadar yapılan 3 ayrı tedbir talepli başvuru Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiştir. Anayasa Mahkemesi başvuruların niteliğine, şikayetlerin yaşam hakkının ihlaline ilişkin olmasına, başvurucular ve aileleri dahil binlerce insanın can güvenliğinin tehdit altında olmasına rağmen başvuruları reddetmiştir. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir konusunda etkili ve sonuç alıcı bir Mahkeme olmadığı izlenimi doğmuştur."

AİHM başvuruyu kayda aldı

Avukat Neşet Girasun, AİHM'e yapılan başvurunun incelenmek üzere bugün kayda aldığının kendilerine faks ile bildirildiğini söyledi. Gönderilen mesajda kararın kısa zaman içinde kendilerine iletileceğinin belirtildiğini kaydeden Girasun,Cizre'de son 16 gündür yaşanan olaylarla ilgili ve yürütülen savaşın boyutunu gösteren video görüntülerini AİHM'e ulaştırmaya çalıştıklarını kaydetti.