Çobanların yayla mesaisi başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

VAN - Van'da havaların ısınmasıyla koyun sürülerini yaylalara çıkaran çobanların, 6 ay sürecek zorlu yaşantısı başladı.
 
1-247.jpg
 
Ağır kış koşullarının yaşandığı bölgede baharın gelişi en fazla bölgedeki çobanları sevindirdi. Kış mevsimi süresince hayvanlarının bakımını kapalı alanlarda yapan çobanlar, havaların ısınmasıyla koyun sürülerini doğaya bıraktı.
 
[PAGE]
 
Ailelerinden 6 ay süresince ayrı kalmanın hüznünü yaşayan çobanlar, yayla hayatının ilk günlerinde, bir taraftan söyledikleri türküler eşliğinde koyunlarını otlatırken, bir taraftan da kurdukları ocaklarda çaylarını demliyor.
 
2-237.jpg
 
Sabah erken saatlerde başlayan zorlu mesailerine güneş batıncaya kadar devam eden çobanlar, yaptıkları mesleğin zorluğu karşılığında sosyal güvencelerinin olmasını istiyor.
 
[PAGE]
 
Yaklaşık 20 yıldan bu yana çobanlık yaparak ailesinin geçimini sağlayan Şakir Işık, ailelerinden uzakta koyunlarla iç içe hayat sürmenin zorluklarını anlattı.
 
3-211.jpg
 
Işık, 6 ay süren zorlu yaşantılarında hiçbir zaman dinlenemediklerini ve sürekli koyun sürülerinin başında beklediklerini belirterek, "Yorucu ve zor da olsa bu işi yapmak mecburiyetindeyiz. Çünkü çocuklarımız, eşlerimiz bizden ekmek bekliyor" dedi.
 
[PAGE]
 
Zaman zaman yabani hayvanlarının saldırılarına maruz kaldıklarını ve hırsızlara karşı da tedbirli davrandıklarını vurgulayan Işık, "Bu tür tehlikelere karşı koyunları korumak için sabaha kadar uyuyamıyoruz. Çayımızı taşlardan yaptığımız ocakta demleyip yorgunluğumuzu bir bardak çay içerek atmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
 
4-165.jpg
 
 
Çoban Burhan Alataş da bölgedeki çobanlara sosyal güvence hakkı tanınacağını duyduklarını bildirerek, ilgili kurumlara müracaat ettiklerini ancak herhangi bir sonuç elde edemediklerini kaydetti.