Çocuk adalet sistemi işlemiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Türkiye’de çocuk adalet sisteminin işlemediğini ileri sürdü.savundu. Türmen, çocuk haklarıyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de çocuk adalet sistemiyle ilgili sorunlar bulunduğunu söyledi.


Bu sorunların Pozantı, Şakran ve Antalya cezaevlerinde görüldüğünü savunan Türmen, sorunun yapısal ve geniş çapı olduğunu kaydetti. Cezai ehliyet için 12 yaşın çok erken olduğunu dile getiren Türmen, çocukların bu yaşta her türlü soruna açık hale geldiğini ifade etti.

Diğer sorunun uzun tutukluluk olduğunu belirten Türmen, şu anda 1549 çocuğun tutuklu, 211 çocuğun hükümlü olduğunu söyledi. Ortalama 350 günde yargılamanın sonuçlandığını anlatan Türmen, "Bu sürede şiddet, cinsel taciz oluyor ve her türlü istismara çocuklar açık hale geliyor" dedi.

Türmen, "Türkiye’de çocuk adalet sistemi işlememektedir" ifadesini kullandı.
CHP'li Türmen, iddialarla ilgili olarak TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasını; kamu denetçisinin harekete geçmesini ve Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere uygun hareket etmesini istedi. Türmen, "Şakran cezaevi örnekse, örnek olmayanlardan Allah korusun" diye konuştu.

"Anayasa iyi gidiyor"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türmen, AİHM’in, evlendikten sonra kızlık soyadının kullanılabilmesiyle ilgili kararının anımsatılması üzerine, bunun ilk karar olmadığını ifade etti. Benzer kararın daha önce de verildiğini anımsatan Türmen, Türkiye’nin tazminat ödeyerek bu ihlali sürdürmesinin mümkün olmayacağını, yasalarını bu karara uygun hale getirmesi gerektiğini ifade etti.
Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarıyla ilgili soru üzerine, Türmen, komisyonun çalışmasının "son günü" diye bir şey olmadığını söyledi.
"Bir son gün olacaksa bunu komisyonun yapması lazım, dışardan kimsenin son günü, kıyamet gününü kararlaştırma hakkı yok" diyen Türmen, çalışmalar iyi gittiğini, sadece dün akşam Yüksek Seçim Kurulu ile ilgili madde üzerinde neredeyse yüzde yüz mutabakat sağlandığını aktardı. Türmen, "Bu bile bu işin olumlu gittiğini gösteriyor. Kamuoyuna olumsuz hava vermek aslında bu süreci desteklememek demek. Bu süreci desteklemek ve korumak lazım" diye konuştu.