Çocukların ahlakını bozuyormuş
Mimesis dergisinin 19'uncu sayısında yayınlanan MÖ 5. yüzyıla ait görseller Elazığ İl Halk Kütüphanesi tarafından 'müstehcen' bulunarak fiilen sansürlendi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Mimesis Tiyatro Çeviri Araştırma dergisinin 19’uncu sayısı, Elazığ İl Halk Kütüphanesi tarafından 'müstehcen' bulunduğu iddiasıyla iade edildi.
Mimesis Haber'den Duygu Dalyanoğlu'nun haberine göre Mimesis Haber/Mimesis Tiyatro Çeviri Araştırma Dergisi'nin 19. sayısı Elazığ Halk Kütüphanesi tarafından müstehcen içerikli olduğu gerekçesi ile iade edildi.
Mimesis Tiyatro Çeviri Araştırma Dergisi'ni yayımlayan Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi'ne Elazığ İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Pirinççi tarafından gönderilen resmi yazıda söz konusu şikayet söyle ifade edildi: "Müstehcen resim ve çizgilerin bulunduğu okuyucularımız tarafından tespit edilmiştir." Yazının devamında üç ailenin "bu tür yayınların okuyucuların ve çocuklarının ahlaki değerlerini bozduğu" iddiası ile Elazığ Halk Kütüphanesi'ne şikayet dilekçesi ile müracat ettikleri belirtildi. Elazığ Halk Kütüphanesi yaptığı inceleme neticesinde müstehcen içerikli bulduğu derginin Elazığ Halk Kütuphanesi ve Elazığ İlçe Halk Kütüphanelerine bağış yolu ile olsa dahi gönderilmemesini talep etti.
Antik Yunan komedyası
Müstehcen olduğu iddia edilen makale Antik Yunan komedyası hakkında bir çeviri-araştırma dosyası olan "Aristophanes Üzerine" adlı dosyada yer alıyor. Kadının Tasviri: Aristophanes’in Lysistrata’sı ve Yunan Eşlerinin "Hetairalaştırılması" adlı makale Washington Üniversitesi'nde ögretim üyesi olan Sarah Culpepper Stroup tarafindan 2004 yılında kaleme alınmış.
Makale, Antik Yunan toplumunda kadınların toplumsal işbölümü içerisindeki konumları ve bunun Aristophanes'in Lysistrata oyununda nasıl bir karşılığı olduğunu inceliyor. Kadınların hem evlilik hayatı içerisindeki konumlarının hem deheteria olarak adlandırılan kadınların evlilik dışı ilişkilerini ve bunun Lysistrata oyunundaki karşılığını inceleyen makalede Antik Yunan hayatı ile ilgili referanslar günümüze kalan yazılı ve görsel malzemeye dayanıyor. Bu malzemelerden en önemlisi de günümüze kadar ulaşan vazo ve kadehlerin üzerinde yer alan tasvirler. Bu tasvirler milattan önce 5. yüzyıla ait. Yazara göre kadın-erkek ilişkilerinin vazo ve kadehler üzerinde nasıl resmedildiği, dönemi anlamak icin çok büyük öneme sahip. Aristophanes’in Lysistrata oyunu da kadınların savaşı sona erdirmek için erkeklere karşı cinsel grev düzenlemesini konu alıyor ve Antik Yunan'da kadın-erkek ilişkilerine dönük mizahi bir bakış geliştiriyor.
Bu kararla Elazığ İl Halk Kütüphanesi Müdürü MÖ 5. yüzyıla ait görselleri fiilen sansürlemiş oldu.