Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saray'da ilk kez çocukları ağırladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çocukları Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ağırladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Ankara'daki okullardan gelen öğrencileri kabul etti.

Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantılarının yapıldığı salona gelişinde, çocuklarla tek tek selamlaşan ve sohbet eden Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğuna oturan 10 yaşındaki Zülal Erdurmuş'a da "Sen benim koltuğuma niye oturdun" diye espri yaptı. 

Erdoğan, çocukların bayramını kutlayarak, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne, milletin evine hoş geldiniz" diye seslendi. 

TBMM'nin açılışının 95'inci yıl dönümünde tüm şehit ve gazileri rahmetle, minnetle yad eden Erdoğan, şunları söyledi:

"23 Nisan 1920'de açılan Meclisimizin ilk başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal'i ve silah arkadaşlarını da hürmetle, rahmetle anıyorum. Büyük Millet Meclisimizin açılış tarihi gibi gerekten çok önemli bir günün çocuklarımıza armağan edilmiş olması, rastgele alınmış bir karar değil. Büyük Millet Meclisi, dualarla, salavatlarla açıldığı o tarihi güne ilişkin fotoğraflara bakın. İlk dikkatinizi çekecek olan çocuklardır."

"Aradaki farkın çok büyük olduğunu göreceksiniz"

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bugünkü konukları arasından bürokratlar, belediye başkanları, bakanlar, başbakanlar, cumhurbaşkanları, bilimden sanata her alanda başarılı çocuklar çıkacağını ifade eden Erdoğan, keman çalan Melek Kaya'yı da büyük konser salonlarında dinleyecek günlerin geleceğini söyledi. 

Yapımı devam eden büyük salonda ilk resitali Melek Kaya'nın vermesini isteyen Erdoğan, salonun tamamlanmasının ardından Kaya'nın açılış törenine davet edeceklerini belirtti.

"Tarihi olmayanın geleceği olmaz"

Çocuklara, "İçinizde şu ana kadar Çanakkale'ye gitmeyen var mı" diye soran Erdoğan, Çanakkale'ye gidenlerin sayısının az olması üzerine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya dönerek, "Onların okullarını bir hemen incelememiz lazım. Bir defa Çanakkale şehitliklerini görecekler ki ecdadımız o Çanakkale'de yedi düvele karşı nasıl bir mücadele vermiş" ifadesini kullandı. 

"Çocuklar gülerse tüm dünya güler"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından, "Şimdi sözü sayın cumhurbaşkanımıza bırakalım" diyerek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Aydınlıkevler İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Zülal Erdurmuş'a söz verdi.

Erdurmuş, böyle anlamlı bir günde kendisini ve arkadaşlarını davet ettiği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Yurdun ve dünyanın bütün çocuklarını selamlayan Erdurmuş, bugünün milyonlarca çocuğun bayramı olduğunu söyledi.

Bundan 95 yıl önce Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün milli egemenliğin simgesi olan TBMM'yi açtığını ve bugünü çocuklara armağan ettiğini belirten Erdurmuş, "Gün sevgi ve anma günüdür. El ele olduğumuz her gün bizim günümüzdür. Tüm dünya çocuklarıyla beraber olduğumuz bu günde sevgi, barış ve kardeşlik diliyorum. Çocuklar gülerse tüm dünya güler. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nız kutlu olsun" diye konuştu.

"Çok köşeye sıkıştırdılar"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdurmuş, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı nasıl bulduğu sorusu üzerine, 23 Nisan'ı kutlamaya geldiklerini belirterek, 23 Nisan ile ilgili soruların daha uygun olabileceğini söyledi.

Erdurmuş, başkanlık sistemine ilişkin soruya, "Aslında benim bildiğim bir başkanlık sistemi var, o da sınıf başkanlığı. Biz sınıf başkanımızı da dönem başında seçmiştik" karşılığını verdi.

Çözüm Süreci ile ilgili görüşü de sorulan Erdurmuş, "Çözüm Süreci içerisinde kardeşlik, sevgi, barış diliyorum. Çünkü biz 23 Nisan çocukları olarak sorunlarımızı sevgi, barış ve kardeşlik içinde çözeriz" dedi.

7 Haziran'da yapılacak seçimlere yönelik soru üzerine de Erdurmuş, "Ben henüz seçme hakkına erişmiş değilim bunun için seçme hakkına erişmişler düşünmeli bunu" yanıtını verdi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben de cumhurbaşkanımıza basın mensuplarının bu tür sorularına verdikleri kısa, net cevaplar nedeniyle teşekkür ediyorum. Çok köşeye sıkıştırdılar" dedi.

"Şimdi beni yıktın"

Kent Koop İlköğretim Okulu öğrencisi 9 yaşındaki 3. sınıf öğrencisi Melek Kaya da kabulde kemanıyla kısa bir dinleti sundu. Kaya, "Bu parçayı şehitlerimiz için çalıyorum" diyerek "Çanakkale Türküsü"nü, Erdoğan için de "Uzun ince bir yoldayım" türküsünü çaldı. Melek Kaya'nın "Bu şarkıyı da anneniz için çalıyorum" demesi üzerine Erdoğan, "Şimdi beni yıktın" dedi. Kaya'nın "Benim annem, güzel annem" şarkısını çalması Erdoğan'ı duygulandırdı.

Çocuk Cumhurbaşkanı'nın konuşması

Sayın Cumhurbaşkanım, değerli basın mensupları, sevgili arkadaşlarım. Böyle anlamlı günde bizi davet ettiğimiz için cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Merhaba yurdumun ve dünyanın bütün çocukları. Bugün bizim günümüz. Bundan tam 95 yıl önce bugün büyük önder mustafa kemal atatürk, türkiye büyük millet meclisini açmıştır, ayrıca biz çocuklara armağan etmiştir.

Tüm dünya çocuklarıyla birlikte olduğumuz bu günde, çocuklar gülerse, tüm dünya güler.

SORU: Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili tartışmalar yaşanmıştı.

Aslında bugün 23 Nisan biliyorsunuz ki, bugün bayram kutlamaya geldik. 23 Nisan ile ilgili sorular daha uygun olabilir. Teşekkür ederim.

Soru: Daha öncesinde söylemişti Erdoğan, benim hayalim başkanlık sistemi diye. Siz Türkiye'deki mevcut yönetimden memnun musunuz?

Benim bildiğim bir başkanlık sistemi var, o da sınıf başkanı. Biz sınıf başkanını dönem başında seçmiştik.

Soru: Kendisi Çözüm Süreci ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Siz yeni cumhurbaşkanı olarka barış süreciyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Çözüm Süreci içinde kardeşlik barış diliyorum. Biz 23 Nisan çocukları olarak sorunlarımızı sevgi barış ve kardeşlik içinde çözeriz.

Soru: 7 Haziran'da seçimler var. neler söylemek istersiniz?

Ben henüz seçimlere erişmiş değilim. Bunun için seçme hakkına erişmişler düşünmeli bunu.

Soru: Çocuklarımız için vaatleriniz var mı?

Bunu ileriki çocuklar düşünsün.