Cumhurbaşkanı Gül, Bahreyn'e gitti
Gül, hareketinden önce geziye ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı
ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, THY'ye ait özel uçakla saat 14.05'de Bahreyn'e gitti.
Cumhurbaşkanı Gül, Esenboğa Havalimanı'nda TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Kemal Önal, Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman ve öteki ilgililer tarafından askeri törenle uğurlandı.
Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de Bahreyn'e hareket etti. Heyette milletvekilleri, bürokratlar ve iş adamları da yer alıyor.
İadeiziyaret
Gül, Bahreyn'e gerçekleştireceği resmi ziyaretinin öncelikleri arasında ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesi ve müteahhitlik hizmetleri başta olmak üzere çeşitli alanlarda iş imkanlarının artırılmasının yer alacağını söyledi.
Gül, Bahreyn'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife'nin geçen yıl Türkiye'ye geldiğini anımsatarak, iadeiziyarette bulunacağını belirtti. Gül, ziyaretinin 1999 yılından bu yana Türkiye'den Bahreyn'e Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olacağını ifade etti.
Türkiye ile Bahreyn arasında karşılıklı ortak tarihi ve kültürel değerlere dayanan ilişkilerin ulaştığı seviyenin sevindirici olduğunu dile getiren Gül, "Ülkelerimiz arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini her alanda daha da ileri götürmek ve geliştirmek arzusundayız" dedi.
Bahreyn Kralı El Halife'nin izlediği "dengeli ve gerçekçi bölgesel siyaset" ile Bahreyn'in Türkiye'ye yakın tutumundan memnuniyet duyduklarını anlatan Gül, ziyareti sırasında ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konulardaki işbirliğinin daha da ileriye götürülmesi için atılabilecek adımları değerlendireceklerini kaydetti.
Ticaret hacminin yetersizliği
Türkiye ile Bahreyn arasındaki 403 milyon dolarlık ticaret hacminin yetersizliğine işaret eden Gül, "Mevcut potansiyel dikkate alındığında yetersiz olan bu rakamın yükseltilmesi, ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesi ve müteahhitlik hizmetleri başta olmak üzere çeşitli alanlarda iş imkanlarımızın artırılması ziyaretimin öncelikleri arasında yer alacaktır" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında tarım ve turizm alanlarında işbirliği mutabakat zaptı imzalanacağını bildirdi. Türkiye'nin körfez ülkeleri ile ilişkilere büyük önem verdiğinin altını çizen Gül, Körfez İşbirliği Konseyi çerçevesinde bölgede barış ve istikrarın hakim kılınması için Bahreyn ile işbirliği yapıldığını belirtti. Gül, Körfez İşbirliği Teşkilatı bünyesinde serbest ticaret alanı oluşturulduğunu ifade ederek, Türkiye'nin bütün körfez ülkelerine ihracat yapmasına dönük görüşmeler yürütüldüğünü söyledi.
"Ermenistan ile görüşmeler sürüyor"
Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. "Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesine dönük görüşmelerde ne durumda olunduğunun" sorulması üzerine Gül, bu konuda daha önce açıklamalar yapıldığını anımsattı ve görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
"İlişkilerin normalleştirilmesi çalışmalarının iyi gitmesi için anlayış birliğine ulaşılmakta olduğunu" dile getiren Gül, şöyle devam etti:
"Bu işler geçen sene Kafkasya'da büyük olaylar çıktıktan sonra başladı. Türkiye, Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu'nu bu şekilde ortaya attı. Kafkasya'daki problemler donmuş bir şekilde durunca birdenbire sıcak bir hale gelebiliyor. Bu problemlerin sakin bir şekilde konuşulup çözüme kavuşturulması önemli. Türkiye donmuş sorunların çözülmesini istiyor. Bu çerçevede Ermenistan arasındaki meseleler konuşulurken diğer bir yandan da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümü için çaba sarf ediliyor. Bölgede görülmediği kadar büyük bir hareketlilik söz konusudur. Türkiye, Bütün Kafkaslar'da huzurun, istikrarın ve bir normalizasyonun gerçekleştirilmesini arzulamaktadır. Bu yönde çalışmalar yapılmaktadır. Bunların her adımının televizyon önünde açık açık konuşulması diplomasi kurallarına uymaz. Başarıya ulaşmanın yolu da böyle olmaz. Eminim ki bunları herkes anlayışla karşılayacaktır. Türkiye'nin ne yapmak istediği açıkça bellidir."
Cumhurbaşkanı Gül, "Ergenekon" soruşturması kapsamındaki gözaltılarla ilgili daha önce usule dikkat edilmesi yönünde bazı mesajlar verdiği anımsatılarak, "Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinde yapılan aramaları nasıl yorumladığının" sorulması üzerine, "Bu konuyla ilgili daha önce sorduğunuz sorulara verdiğim cevaplara bakarsanız, görüşümün ne olduğunu göreceksiniz" dedi.