Cumhurbaşkanı Gül Rusya'ya gitti

Yapılacak ziyaret kapsamında ikili ilişkiler ve yakın coğrafyada meydana gelen güncel gelişmeler ele alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL -Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Federasyonu'na yapacağı ziyaret kapsamında siyasi, ekonomik, enerji, askeri teknik ve kültürel alanlarda ikili ilişkiler başta olmak üzere ortak ilgi alanlarına giren, yakın coğrafyada meydana gelen güncel gelişmeleri de ele alacaklarını bildirdi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in daveti üzerine bu ülkeye yapacağı ziyaret için Moskova'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Gül, ziyaretinin Rusya Federasyonu'na Cumhurbaşkanı olarak gerçekleştirdiği ilk ziyaret olacağını belirtti.

Gül, ziyareti çerçevesinde Medvedev ile yararlı görüşmeler gerçekleştireceğinden emin olduğunu ifade ederek, Rusya Federasyonu Başbakanı, Konsey Başkanı, Devlet Duma Başkanı ve Moskova Belediye Başkanı ile de görüşeceğini belirtti.

Gül, ''Dünkü ziyarette Hüsnü Mübarek'in, Türkiye'nin Hamas üzerinde baskı yapması talebi oldu mu? Ortak basın toplantısında Hamas ismi neden anılmadı?'' şeklindeki bir soru üzerine, "Türkiye hiç kimseye baskı falan yapmaz. Bizim, ülkelerin, milletlerin içişlerine, onların içindeki partilere, gruplara referans vermek mecburiyetimiz yok. Biz Filistinliler'in birleşmesi, beraber hareket etmesi, ulusal hükümet kurmasından bahsettik. Bu ayrımın yapılması gerektiği kanaatindeyim" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, ''Mısır ve Türkiye, Filistin'deki gruplar için ortak bir barış projesi üretecek mi?'' sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu yapılıyor zaten. Filistin'de ulusal bir uzlaşı hükümeti kurulmasıyla ilgili Mısır ön plandadır. Türkiye, çok önemli bir şekilde görüşmelerin başarıya ulaşmasına katkı sağlamaktadır. Diplomatlarımız arasında çok yoğun ve sıkı bir işbirliği vardır. Dün Sayın Mübarek, bütün bunlardan duydukları memnuniyeti ifade ettiler'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gümrük sorununun çözümü konusunun ziyarette gündeme gelip gelemeyeceğine'' ilişkin soru üzerine de "Tabii ki... Gümrüklerde son dönemde bazı zoruluklar çıkmaktadır. Bunların giderilmesi için görüşmelerimiz olacaktır. Zaten oraya beraber gittiğimiz bakanlarımız da kendi muhataplarıyla bu konuları ele alacaklardır" diye konuştu.