Cumhurbaşkanı, Türker ile görüştü

DSP Genel Başkanı Masum Türker Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde seçim bvarajı konusunu gündeme getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DSP Genel Başkanı Masum Türker'i kabul etti. Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 2 saat sürdü.

Türker, Köşk'ten ayrılırken yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün siyasi parti liderleriyle ayrı ayrı bir araya gelerek iç ve dış politikaya ilişkin görüşmelerde bulunduğunu hatırlatarak, o süreçte DSP'nin olağanüstü kurultay sürecine girdiğini ve bu bağlamdaki görüşmenin bugün gerçekleştiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün hem Ermenistan-Azerbaycan konusunda hem de "Güneydoğu Anadolu sorunu" ve terörün sona erdirilmesi konusundaki görüşlerini dinlediklerini belirten Türker, bu konuda kendi görüşlerini de dile getirdiklerini kaydetti. Türker, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar oluşturulmak istenen zeminde unutulan şey, 12 Eylül'den bu yana yapılan Anayasa değişikliğiyle yalnız belli bir etniğe sahip olan kesimin değil herkesin kendini ifade etme ve örgütlenme özgürlüğü kısıtlanmıştır. Bu da seçimlerle getirilen barajlarla ilgilidir. Anayasa'daki istikrarı sağlama anlamındaki baraj kavramının doğru olmadığını, 1965 ve 1969 seçimlerinde baraj sıfır olduğu halde Adalet Partisi'nin o dönemde iktidar olduğunu hatırlattık. Aslında bu düzenlemenin Anayasa ile bugün günümüzdeki terörün yerleşmesine, gelişmesine hangi ölçekte katkıda bulunduğunu biz de kendisine örneklerle sunduk.

Bir de anayasa değişikliğiyle ilgili görüşlerimizi paylaştık. Biz Anayasa değişikliğiyle Hükümet'in yargı erkini de kontrole alma amacına yönelik olduğunu, Anayasa Mahkemesi üyelerinin Meclis tarafından seçilmesinin bugünkü RTÜK benzeri olabileceği konusundaki endişelerimizi de dile getirdik."