'Cumhuriyet' davasında ara karar bekleniyor

Cumhuriyet gazetesinin 11'i tutuklu 17 yazar, çizer, muhabir, avukat ve yöneticisinin yargılandığı davaya ilişkin ara kararın bugün verilmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhuriyet gazetesinin 11'i tutuklu 17 yazar, çizer, muhabir, avukat ve yöneticisinin "FETÖ"ye yardım etmekle yargılandığı davanın bugünkü beşinci duruşmasında avukatlar savunmalarını yaparken, mahkemenin ilerleyen saatlerde ara kararını vermesi bekleniyor.

Cumhuriyet çalışanları 24 Temmuz Pazartesi günü Çağlayan Adliyesi'nde başlayan duruşmalarda iddianamede yer alan suçlamaları dört oturumda yanıtladı.

Bu çerçevede Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Bülent Utku, Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Avukat M. Kemal Güngör, Okur Temsilcisi Güray Öz, köşe yazarları Kadri Gürsel, Hakan Kara, Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, muhabir Ahmet Şık, çizer Musa Kart, gazetenin eski muhasebe müdürü Bülent Yener ve halefi Günseli Özatalay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç iddianamede yer alan suçlamalara yanıt verdi. Almanya'da bulunan eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmanın bugünkü beşinci ve son oturumunda avukatlar müvekkillerinin tahliyesini talep ederken, Cumhuriyet avukatlarından İlkan Koyuncu, "Biz buraya Norveç'ten gelmedik. Adalet fışkırsın diye beklemiyoruz. Ancak hukuksuzluktan da ölüyoruz. Dokuz aydır tutukluyuz" dedi.

Savunmaların bitmesinin ardından mahkeme heyetinin ilerleyen saatlerde ara kararını açıklaması bekleniyor.

Abdullah Gül'den açıklama

Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda gazetecilik örgütü, Avrupalı parlamenterler ve sivil toplum kuruluşlarının takip ettiği davaya ilişkin bir açıklama da eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den geldi.

Gül bugün cuma namazı çıkışında yaptığı açıklamada "Gazetecilerin her zaman tutuksuz yargılanmasının doğru olduğunu söylemişimdir. Şimdi de gazetecilerin tutuksuz yargılanmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Şüphesiz mahkeme kendi kanaatine göre kararını verecektir. Ancak Türkiye'de hükümeti içeride ve dışarıda rahatlatacak bir unsur olur diye düşünüyorum" dedi.

7.5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezası isteniyor

Gazetenin, aralarında Kadri Gürsel, karikatürist Musa Kart gibi isimlerin olduğu dokuz yazar ve yöneticisi 5 Kasım 2016'da, hakkında çıkarılan arama kararının ardından, yurt dışından gelen gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ise 12 Kasım 2016'da tutuklanmıştı.

Yine şüpheliler arasında yer alan ve 2011'de Gülen cemaatine karşı yazdığı kitaplar nedeniyle uzun süre cezaevinde kalan gazeteci Ahmet Şık da 30 Aralık 2016'da tutuklanmıştı.

Gazeteye yapılan operasyondan 156 gün sonra açıklanan iddianamede Cumhuriyet çalışanları için "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamalarından 7.5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.