”Cumhuriyet tarihinin en büyük sürgünü”
Genel-İş Sendikası bildirisinde, torba yasa tasarısının içindeki bir maddenin 50 bin belediye işçisinin iradesi dışında çalıştırılmasına yola açacağı belirtildi.
ANKARA - Genel-İş Sendikası Başkanlar Kurulu bildirisinde, torba yasa tasarısının içindeki bir madde ile yaklaşık 50 bin belediye işçisinin işlerinden edilerek Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarında iradeleri dışında çalıştırılacağı, bunun cumhuriyet tarihinin en büyük ve kitlesel sürgünlerinden biri olacağı savunuldu.
Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, genel yönetim kurulu ve şube başkanlarından oluşan Başkanlar Kurulu'nun 25-26 Aralıkta Bolu'da toplanarak gündemi değerlendirdiği ve bir bildiri hazırladığı belirtildi.
İşçilerin ve kamu çalışanlarının çalışma koşulları ile özlük haklarını değiştiren birçok düzenlemenin, tasarıya sendikalara danışılmadan "tepeden inme yöntemlerle" eklendiği ileri sürülen bildiride, "işçi sınıfına ve kamu çalışanlarına bir darbe vurulmak istendiği" iddia edildi.
Temel yasaların böyle yöntemlerle değiştiriliyor olmasının ancak demokrasi dışı yöntemlerle yönetilen rejimlerde görüldüğü kaydedilen bildiride, şunlar ifade edildi:
"Böylece sendikalarla birlikte aslında TBMM iradesi de sakatlanmış olmaktadır. Torba yasa tasarısı içindeki tek madde ile yaklaşık 50 bin belediye işçisi belediyelerdeki işlerinden edilerek Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatında iradeleri dışında hizmetli olarak çalıştırılmaya zorlanacaktır. Bu yasa ile belki de çalışanlar, cumhuriyet tarihinin en büyük ve kitlesel sürgünlerinden birisini yaşayacaklardır."
Ekonomik krizin yarattığı işsizlik sorununun işçi sınıfının mevcut kazanımlarını da tehdit ettiği ifade edilen bildiride, krizin bu niteliğinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı.
Tekel işçilerinin eyleminin son yılların en önemli işçi mücadelesi olarak tarihe geçtiği belirtilen bildiride, bunun, sendikal örgüt, tutarlı bir sınıf ideolojisi olmadan mücadele yürütmenin olanaksızlığını ortaya koyduğu ifade edildi.
Bildiride, başta torba yasa tasarısı olmak üzere işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını olumsuz etkileyecek girişimler ile sendikal haklarını ortadan kaldıran ekonomi politikalarına ve hükümetin tasarrufuna karşı samimi kaygılar taşıyan tüm konfederasyonlar ve sendikalar, "ortak söylem, tavır ve eylem" konusunda buluşmaya davet edildi.