ÇYDD ve ÇEV üyelerine 30 yıl hapis istendi

Ergenekon soruşturması kapsamında ÇYDD ve ÇEV yöneticileri ile üyelerinin, 7.5 ile 30 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - "Ergenekon" soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri ile üyelerinden oluşan 8 sanığın, 7,5 ile 30 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istendi.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcıları Ercan Şafak, Murat Yönder ve Zekeriya Öz tarafından hazırlanan iddianame, bugün sanık avukatlarına verildi. İddianamede, sanıklardan Mustafa Namık Kemal Boya'nın "Ergenekon Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma", "Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Belgeleri Temin Etme" ve "Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etmek" suçlarından 12,5 yıldan 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

İddianamenin kabul edildiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan Eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer ile Fatma Nur Gerçel'in "Ergenekon Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" ve "Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek" suçlarından 8 yıldan 19,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, Ayşe Yüksel, Halime Filiz Meriçli, Hamdi Gökhan Ecevit, Ömer Sadun Okyaltırık ve Aydın Ortabaşı'nın da "Ergenekon Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapse mahkum edilmesi talep edildi.

Aralarında eski ÇEV başkanı Gülseven Yaşer'in de bulunduğu sanıklar hakkında düzenlenen iddianamede, Hamdi Gökhan Ecevit'in emniyette susma hakkını kullandığı ifade edilerek, "Ergenekon" örgütüne üye olmadığını söylediği bildirildi.

Ecevit'in savcılık beyanında "1997 yılında Anadolu Liseleri Geliştirme ve Dayanıştırma Derneğini  kurduğunu, daha sonra Nişantaşı Anadolu Lisesi Eğitim Vakfında kurucu üye ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığını, TEVDAK isimli 16 önemli lisenin vakıflarını bir araya toplamak için konsey kurduklarını, daha sonra bunu dernek haline getirdiklerini, şu an Silahlı Kuvvetler Mensupları Çocukları Dayanışma Derneğinin yönetim kurulu başkanı olduğunu, ayrıca Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin üyesi olduğunu" söylediği belirtildi.

İddianamede, Ecevit'in beyanında, sivil toplum kuruluşlarının kendi gayeleri doğrultusunda faaliyetlerde bulunduğunu, "Ergenekon" ile amaç ve paralellikleri olmadığını söylediği ifade edilerek, "Ata Evleri Projesi"ne ilişkin olarak tek öğrenciye bile burs vermediklerini, esasen bu projenin amacının öğrencilere kalacak yer sağlamak olduğunu ancak tek ev bile tutamadıklarını, bu amaçla hiç para toplamadıklarını, Ata Evleri olarak adlandırabilecekleri herhangi bir ev de kurulmadığını söylediği kaydedildi.

Ecevit'in cumhuriyet mitinglerine zaman zaman katıldığını, bu mitinglerin amacının laiklik karşıtı hareketler ve ülkenin bölünmez bütünlüğü ile ilgili hareketlere tavır ve tepki koymak olduğunu, mitinglerin herhangi bir terör örgütü tarafından organize edildiğini bilmediğini ve düşünmediğini ifade ettiği belirtildi.

İddianamede, sanıklardan Ömer Sadun Okyaltırık'ın "Ergenekon" ile ilgisi olmadığı için böyle bir faaliyetinin de bulunmadığını söylediği belirtilerek, sanığın Tuncay Özkan'la birlikte hareket ettiği, cumhuriyet mitinglerinde gerekli paranın sağlanması, araçların tahsis edilmesi konularında çalışmalar yaptıkları kaydedildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir