”Dadı” operasyonunda 21 tutuklama

Ankara Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, bir istihbaratı değerlendirerek, Ankara'da "Danışmanlık ve bakıcılık adı altında şirket kurarak insan ticareti yapıldığını" belirledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerin gerçekleştirdiği "Dadı" operasyonu kapsamında, "insan ticareti yaptıkları" iddiasıyla gözaltına alınan 43 kişiden 21'i tutuklandı.

Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, bir istihbaratı değerlendirerek, Ankara'da "Danışmanlık ve bakıcılık adı altında şirket kurarak insan ticareti yapıldığını" belirledi.

Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kocabey'in talimatı doğrultusunda yaklaşık bir yıl önce projeli çalışma başlatıldı.

"Dadı" adı verilen projeli operasyon kapsamında, liderliğini Meral K. ve Handan B'nin yaptığı Fatma U, Necla B, Serpil Ö, Binali A, Fazlı Y, Bahar A, Naciye A, Muharrem V, Canan B, Mualla A, Aydın K, Günay Ş, Mehmet K, Harun G, Hasan G, Adem E, Ahmet K, Mustafa Ç, Zakhıda A, Alma G, Sevich A, Suray S, Bünyami G, Mustafa Y, Kıymet G, Mustafa A, Sadık B, Feyzullah Z, Vardo G, Seyit E, Paşa Y, Sezai K ve İbrahim D. ile adları açıklanmayan 8 kişi göz altına alındı.

Cumhuriyet Savcısı Kocabey'e ifade veren şüphelilerden 27'si tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Nöbetçi Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkan şüphelilerden Alma G, Mualla A, Vardo G, Günay Ş, Sevich A. ile ismi öğrenilemeyen bir kişi serbest bırakılırken, 21 kişi "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek ve insan ticareti yapmak" suçundan tutuklandı.

45 yabancı uyruklu misafirhaneye yerleştirildi

 

Şüphelilerin Gürcistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Azerbaycan'dan gelen turist vizeli kişileri 500-600 dolar aylıkla temizlikçi, hizmetçi, bakıcı olarak ailelerin yanlarına yerleştirdikleri bildirildi.

Çoğunluğu OR-AN, Ümitköy, Çayyolu, İncek gibi semtlerde oturan, büyük bölümü iş adamı, bürokrat olan kişilerin, yanlarında çalışan yabancı uyruklu kişilere ödenen ücretin sadece 100 dolarını verdikleri, diğer bölümüne el koydukları kaydedildi.

Yabancı uyruklu kişilerin pasaportlarına el koyup, tehdit ederek çalıştırdıkları bildirilen şüphelilerin ev ve iş yerlerine yapılan aramalarda çok sayıda pasaport, ajanda, para havale dekontları, aile başvuru formları, bir adet mavzer tüfek, bir tabanca ve çok sayıda mermi ele geçirildi.

Operasyon kapsamında zorla çalıştırıldıkları belirlenen 45 yabancı uyruklu, söz konusu ailelerin yanlarından alınarak, Ankara Yabancılar Şube Müdürlüğü Misafirhanesine yerleştirildi.

Yabancı uyrukluları kaçak yollarla çalıştıran kişiler hakkında da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ihbarda bulunuldu. Emniyet yetkilileri, söz konusu ailelerin kaçak yollarla işçi çalıştırmaktan 5 bin TL para cezasına çarptırılabileceklerini söyledi.