Danıştay bakanlığa 'dur' dedi

Danıştay 6. Dairesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının, Kındılçeşme Kamp Alanı'nın 29 yıllığına bir firmaya kiralanmasını içeren planlarını iptal etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Antalya Barosu Başkanlığı ile 10 kampçının Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kındılçeşme'nin özel bir firmaya 29 yıllığına kiralanmasına olanak sağlayan planlarının iptaline yönelik itirazı, iki bakanlığın aleyhine sonuçlandı. 

Danıştay 6. Dairesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığının 5 Ocak 2009'da onaylanan Antalya Beydağları Uzun Devreli Geliştirme Planı Revizyonu ile bu plana bağlı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığınca onanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptaline karar verdi. Karar, taraflara tebliğ edildi. 

Alan yine halka açılacak 

Davacı avukatlarından Tuncay Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Danıştay 6. Dairesi'nin, Kındılçeşme'de doğal yaşamın tümüyle ortadan kaldırıldığına ve doğal sürecin yok edildiğine hükmettiğini vurguladı. 

Alanın yaklaşık 4 yıldır halka kapalı olduğunu belirten Koç, "Orası Milli Parklar'a bağlı bir alan. Böylece varlık amacı da gerçeklememiş oluyordu. Kararda yapılaşma hukuka aykırı bulundu. Bundan sonra yapılması gereken, Milli Parklar'ın alanı kiraladığı şirketten alarak tekrar eski haline getirip halka açmasıdır" dedi. 

Koç, alanın, kararın tebliğinin ardından 30 gün içinde halka açılması gerektiğini bildirdi. 

"Doğa tahrip edileceği kadar edildi" 

Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Osman Aydın da kararın, doğanın tahrip edildiğinin belgelenmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. 

Aydın, mahkeme sürecinin uzaması nedeniyle Kındılçeşme'de oluşan tahribatının çok büyük boyutlara ulaştığını belirterek, "Her zamanki gibi mahkeme maalesef çok geç sonuçlanmıştır. Doğa da tahrip edileceği kadar edilmiştir. Bundan sonra alanın eski haline getirilmesi için zorlamaya devam edeceğiz. Burada önemli olan halkın Kındılçeşme'ye sahip çıkmasıdır" diye konuştu. 

Planlar hukuka uygun bulunmadı 

Karar metninde, Beydağları Sahil Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı'nda, önceki plandan farklı olarak Kındılçeşme Kamp Alanı için 0.08 emsal değeri verilmiş olmasının şehircilik ve planlama ilkelerine, Milli Parklar Kanunu'nun doğanın korunmasını öngören 14. maddesine ve kamu yararına uygun bulunmadığı anlatıldı. 

Oy çokluğuyla alınan kararda, "Bilirkişi raporunda yer alan görüşler doğrultusunda dava konusu planlar, 2872 sayılı Milli Parklar Kanunu'na, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına aykırı uygulamalar ve kullanımlar getirmesi nedeniyle hukuka uygun bulunmamıştır" denildi.