Danıştay saldırısı davası Ergenekon'la birleşti

Birinci Ergenekon davasına 52 günlük aranın ardından bugün yeniden başlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 1. "Ergenekon" davası ile Danıştay üyelerine saldırı davasının birleştirilmesine karar verdi. Davaların birleştirilmesine sanık avukatlarının yaptığı itiraz reddedildi, bazı sanıklar duruşma salonunu terk etti.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 86 sanıklı birinci "Ergenekon" davasının 52 günlük aranın ardından yeniden başladı. Duruşmada, bu dava ile Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıya ilişkin 8 sanıklı dava birleştirildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen birinci "Ergenekon" davasının 102. duruşması başladı.

Duruşmaya, tutuklu sanıklar emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanık katıldı. Duruşmada ayrıca tutuksuz sanıklardan eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve Güler Kömürcü Öztürk de hazır bulundu.

Salonda, Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet Gazetesine yönelik saldırıya ilişkin davanın tutuklu sanıklarından Alpaslan Arslan, İsmail Sağır ve Tekin Irşi de yer aldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, birinci "Ergenekon" davası ile Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıya ilişkin dava dosyalarının birleştirildiğini açıkladı.

Sanıklar duruşma salonunu terk etti

Birinci Ergenekon davası ile Danıştay üyelerine yönelik saldırıya ilişkin davanın birleştirilmesi nedeniyle bazı sanıklar duruşma salonunu terk etti.

Davada söz alan tutuklu sanık İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz, "İP'nin saldırıya uğrayan hakim Mustafa Yücel Özbilgin ile aynı safta olduğunu" savunarak, "İP, olsa olsa müdahil olabilir. Müdahillik talebimizi önümüzdeki günlerde ifade edeceğiz. Birleştirilme kararı Türkiye ve Türkiye'nin milli güçlerine yapılan en büyük haksızlıktır" dedi.

Cengiz, yeni bir esasa kaydedilen dosyanın Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gönderilen Danıştay üyelerine saldırı davası dosyasının birleştirilip yargılamanın bu şekilde yürütülmesini talep etti.

Duruşmada söz alan Doğu Perinçek ise "Bu uygulama hukuku çiğnemenin ötesindedir, zulümdür. Atatürk devrimine karşı yürütülen psikolojik hareket sınır tanımamaktadır. Bu zulme boyun eğmiyoruz. Bu zulme katlanamayız. Mahkeme dosyayı derhal ayırmalıdır. Mahkeme buna teslim olursa ancak sandalyeleri yargılayabilir" diye konuştu.

Perinçek'in sözleri, salonda bulunanlar tarafından alkışlandı. İP'li sanıklar Doğu Perinçek, Nusret Senem, Hikmet Çiçek ve Hayati Özcan ile Muzaffer Tekin daha sonra duruşma salonunu terk etti.

İtiraz reddedildi

Birinci Ergenekon davası kapsamında yargılanan sanıkların avukatları, davanın Danıştay üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırı davasıyla birleştirilmesi kararına itiraz etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sanıklar ve avukatlarının 2 davanın birleştirilmesi yönündeki karara yaptıkları itirazları ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in bu aşamada 2 davanın birleştirilmesi kararına yapılan itirazların reddedilmesi yolundaki taleplerini değerlendirdi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, 2 davanın birleştirilmesi kararına yapılan itirazların reddedildiğini bildirdi.

Alemdaroğlu: İdam cezasından daha ağır

Duruşma, tutuksuz sanık Kemal Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş'ın savunmasıyla sürerken söz alan Alemdaroğlu, "Türban kararı nedeniyle Danıştay hakimini katledenlerle yargılanmaktayım. Bu, bana vereceğiniz idam cezasından daha ağırdır" dedi.

Alemdaroğlu, savunmasında belirttiği gibi "en büyük suçunun, rektörlüğü sırasında türban ile ilgili aldığı karar olduğunu" ifade ederek, şunları söyledi:

"Ben türban darbesi yapmıştım. Üniversitede türban takılmasını açık ve kapalı alanlarda yasakladım. İki defa TBMM'de sorgulandım, aklandım. Şu anda ben türban kararı nedeniyle Danıştay hakimini katledenlerle yargılanmaktayım. Bu, bana vereceğiniz idam cezasından daha ağırdır."

Alemdaroğlu'nun bu sözlerini alkışlayan bazı izleyicileri, Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, "Duruşma salonunun ahengini bozmayın" diyerek uyardı.

Duruşmada söz alan Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş ise yarım bıraktığı yazılı savunmasına 433. sayfadan itibaren devam etmek istediğini belirterek, sözlerine başladı.

Çetinbaş, savunmasını 12 Haziran'da mahkemenin 52 gün ara vermesi nedeniyle tamamlayamamıştı.

Bu arada, Danıştay üyelerine saldırı davasının sanıklarının duruşma salonunda tutuklu sanıklara ayrılan bölümün en arka sırasında jandarma gözetiminde tutuldukları gözlendi.

Duruşmayı, bu davanın sanıklarından Alparslan Arslan'ın kız kardeşi Hilal Arslan da izliyor.