Darbe davaları hızla sonuçlandırılmalı

AP Liberal Grup eski Başkanı Watson, Türkiye AB sürecini ve darbe iddialarına yönelik soruşturmaları değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRASBOURG- Avrupa Parlamentosu (AP) Liberal Grup eski Başkanı Graham Watson, Ergenekon ve Balyoz davalarının sonuçlandırılmasına izin verilmesini isteyerek bu sayede Türkiye'de demokrasinin güvence altına alınabileceğini söyledi.

Watson, Türkiye'de darbe planı iddialarına yönelik soruşturmaları şöyle değerlendirdi:

"Türkiye gibi bir ülkede derin devlet yapıları bazen antidemokratik olabilirler ve ordunun tekrar siyasete müdahale etme ihtimalini öngörebilirler. Bunlar ülkedeki reform sürecini ustaca mayınlamaya çalışabilirler.

Mısır ve bölgedeki diğer ülkelerde halen devam eden süreci Türkiye'nin 1950'de tek parti otokrasisini yıkmasına benzetiyorum. Ergenekon ve Balyoz davalarının sonuçlandırılmasına izin verilmeli. Çünkü bu sayede Türkiye'de demokrasi güvence altına alınıp dayanak noktasına kavuşturulacak."

Yargı açık ve hızlı olmalı

Türkiye'de iddianameyi ya da yargılamayı bekleyen sanıkların uzun süre hapiste tutulmasını eleştiren Watson, "Son olayda olduğu gibi Türkiye gazetecileri tutuklayacaksa, neden ve hangi yasal temele göre tutuklandıkları çok açık olmalı ve hızla yargılamalı.

Aksi halde AB, Türkiye'nin antidemokratik olduğunu ve ifade özgürlüğüne izin vermediğini söyleyecektir. Gazetecileri tutuklamak için çok mükemmel meşru neden olabilir ama bu tür davalarda çok çok özenli ve hızlı olmalı" diye konuştu.

Türkiye'nin "tam demokrasi ve AB üyeliğine hazır ülke olma yolunun hala uzun olduğunu" belirten Watson, "Fakat Türkiye'nin doğru yönde ilerlediğinden hiçbir şüphem yok" dedi.

Türkiye 2020'de AB'ye üye olabilir

Türk hükümetinden yargı alanındaki reformları ve toplumsal işleyişi modernleştirmeyi sürdürmesini isteyen Watson, "Türkiye'de büyük bir ilerleme sağlandı ama daha fazlası yapmak gerekiyor. Eğer Türkiye ısrarını sürdürürse bence AB kısa sürede Türkiye'yi üye almanın kendi çıkarına olduğunu kabul edecek" dedi.

Graham Watson, AB'ye 2004 yılında üye olan eski Doğu Bloku ülkelerinin değerlendirilmeye alındıkları 1989'dan itibaren yaklaşık 15 yıllık bir süreçte kabul edildiklerini hatırlatarak aynı mantıkla 2005 yılında süreci başlatan Türkiye'nin 2020 yılında üye olmasının beklenebileceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir