Darbeciler de yargılansın ama...

Balyoz kararlarını değerlendiren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, darbecilerin suçlarını çekmesi gerektiğini belirtirken "Ama bize kimse özel yetkili mahkemeleri kahraman gibi bize yutturmasın" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DİYARBAKIR - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Balyoz Planı" davasına ilişkin, "Darbe suçtur, darbeciler de yargılansın ama kimsede bu vesileyle bize özel yetkili mahkemeleri kahraman gibi bize yutturmasın" dedi.
 
Genel Başkan Demirtaş, Yenişehir ilçesindeki Sanat Sokağı'nda Mazlum-Der'in Uludere'de yaşamını yitirenler için açtığı standı ziyaretinin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
 
Bir gazetecinin, "Oslo görüşmeleri" ile ilgili sorusu üzerine Demirtaş, siyasetçinin her gün umudu çoğaltacak siyasi yaklaşım göstermesi gerektiğini belirterek, müzakerelerin devam edebileceğine ilişkin yaklaşımı önemsediklerini söyledi.
 
Demirtaş, kendilerinin müzakere yaklaşımının kamuoyunca bilindiğini öne sürerek, "Bir an önce bu başlayabilirse belki bu ölümleri, akan kanı durdurma konusunda hepimiz daha fazla rol oynayabiliriz. Bu çok önemlidir" diye konuştu.
 
"Balyoz Planı" davasında verilen kararlara ilişkin sorular üzerine de Demirtaş, darbe girişimlerini, sivil siyaset üzerindeki her türlü askeri vesayeti hukuk dışı bulan bir yaklaşıma sahip olduklarını söyledi.
 
"Darbelerde, darbeciler de sorgulanmalı, yargılanmalıdır, hak ettikleri cezalara çarptırılmalıdır" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sadece darbe suçları değil köy yakmalar, faili meçhul cinayetler de sorgulanmalıdır. Biliyoruz ki o suçların işlendiği dönemde bölgede görev yapan komutanlar Balyoz ve Ergenekon'da yargılanıyor. Bu suçlarla ilgili tek soru sorulmuyor. Özel yetkili mahkemeler, siyasi mahkemelerdir. Bu mahkemeler bizi yargılarken 'adil değil' diyorsak, başkalarını da yargılarken adil olmadığını kabul etmememiz lazım. Kimi yargılarsa yargılasın bu mahkeme adaletli yargılama yapamaz."
 
Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ben 'Balyoz davasında yargılananlar suçsuzdur' veya buradan yoldan çıkarak 'BDP'liler onları sahiplendi' şeklinde bir yaklaşım ortaya çıkmasını istemiyorum. Böyle bir düşüncemiz yok. Darbe suçtur, darbeciler de yargılansın ama kimsede bu vesileyle bize özel yetkili mahkemeleri kahraman gibi bize yutturmasın."
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir