”Darbecilerin korunduğu madde bir an önce kaldırılmalı”

CHP Grup Başkanvekili Okay, AKP Grup Başkanvekilleri Bozdağ ve Elitaş'ı ziyaretinin ardından, basın toplantısı düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, parlamentonun, darbe ve darbecilerin korunduğu bir Anayasa maddesinin bir an önce kaldırılması için üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Okay, AK Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Mustafa Elitaş'ı ziyaretinin ardından, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Ziyarette, CHP Grubunun, Anayasanın Geçici 15. Maddesinin kaldırılmasına yönelik Anayasa değişikliğine hazır olduğunu ifade ettiklerini belirten Okay, "Bu yönde Meclis iradesinin oluşabilmesi için AK Parti Grubunun da buna olur vermesi gerektiğini, bu yönde mutabakat olursa, derhal diğer muhalefet partileriyle de görüşerek, Meclisin ortak iradesiyle, bu maddenin kaldırılmasında Meclisin bir Anayasa değişikliği yapabileceğini değerlendik" diye konuştu.

Okay, AK Parti Grup Başkanvekillerinin, bu yönde yetkili kurullarıyla görüşeceklerini, görüşme sonucunu da en kısa sürede kendilerine bildireceklerini söylediklerini kaydetti.

Anayasanın Geçici 15. Maddesini, "12 Eylül hukukunu koruyan, hukuk devletinin ve kurumlarının işlemesine engel olan, hukuka ve yasama tekniğine aykırı, geçici olarak Anayasada yer alan ancak, süreklilik kazanan bir madde" olarak tanımlayan Okay, bu maddenin hem darbeyi hem de darbecileri koruduğunu söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Okay, Türkiye'de sivilleşme ve darbe iddialarının tartışıldığı bu dönemde, yasama organı parlamentonun, üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak, "Darbe ve darbecilerin korunduğu bir Anayasa maddesinin derhal kaldırılması için üzerine düşen görevin gereğini yerine getirmelidir" diye konuştu.

"CHP, 1992'den beri, bu konudaki ısrarlı tutumunu sürdürdü"

Okay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Anayasanın Geçici 15. Maddesinin değiştirilmesini, CHP'nin ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ilk kez ifade etmediğini belirtti.

Baykal'ın, bu maddenin kaldırılması için TBMM Başkanlığına Mart 1993'te başvurduğunu, Baykal'ın 2006'da bir söyleşide maddenin kaldırılmasını istediğini anlatan Okay, CHP'nin, 1998'deki Anayasa değişikliği çalışmasında Geçici 15. Maddenin kaldırılmasının yer aldığını hatırlattı. Okay, CHP'nin 1992'de kurulduğundan beri, bu konudaki ısrarlı, kararlı tutumunu sürdürdüğünü söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Okay, "Türkiye'de kimi darbe endişeleri, korkuları, vehimleri yaşanıyorsa, parlamentonun üzerine düşen görev, demokrasiye sahip çıkmaktır. Demokrasiye sahip çıkarken de darbe ve darbecileri koruyan, Anayasal düzenlemeyi derhal Anayasa metninden söküp atmaktır" diye konuştu.

"Uzun süre beklemeyeceğiz"

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Okay, AK Parti Grup Başkanvekillerinin, yetkili organlardaki görüşmelerinden sonra alacakları kararı bekleyeceklerini, bunun için çok uzun bir süre olmadığını düşündüğünü, grup başkanvekillerinin de bu şekilde ifade ettiklerini kaydetti.

Okay, mutabakatın sağlanmasının önemli olduğunu, bu mutabakatın temelinde de demokrasinin bulunduğunu belirtti.

Askeri savcılığın açıkladığı kararın gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Okay, "Hayır. Başka bir şey görüşülmedi" dedi.

Okay, 15. maddenin değişmesi halinde kaç kişinin yargılanabileceği yönündeki bir başka soruya, yargılamaların savcıların işi olduğunu, darbeyi ve darbecileri koruyan maddenin değiştirilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

AK Parti'nin destek vermemesi halinde nasıl bir yol izleyeceklerinin sorulması üzerine de Okay, mutabakat sağlanmasının önemine işaret etti ancak, CHP'nin bu konuda kararlı olduğunu söyledi. Okay, bundan sonraki süreçte konuyu, siyasi partilerle görüşmeye devam edeceklerini ifade ederek, meselenin, demokrasi ve samimiyet sınavı olduğunu belirtti.

Meclisin muhtemelen 30 Haziranda tatile gireceğini belirten Okay, "Anayasa değişikliği, milletvekillerinin iradesi ile olur. Milletvekilleri de siyasi partilerin bünyesindedir. Mutabakat olursa demokrasi adına Meclis takvimi, sadece bu Anayasa değişikliği için belirlenebilir" dedi.