Davos, Kuzey Kore davetini geri çekti

Dünya Ekonomik Forumu, Kuzey Kore'ye yaptığı yıllık toplantıya katılma davetini geri çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Ekonomik Forumu, geçen yıl sonbaharda Kuzey Kore'ye gönderdiği katılım davetini, bu ülkenin geçen hafta hidrojen bombası denemesi yaptığını iddia etmesi üzerine geri çektiği bildirildi. Kuzey Koreli yetkililer ise forumun bu kararını kınadı. 

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansında yer alan haberde, organizatörlerin daveti "yersiz" bir siyasi nedenle geri çektiği savunularak, bunun "derin endişeye" yol açtığı ifade edildi. Haberde, forumun organizatörlerinin "Kuzey Kore'ye yönelik bu samimiyetsiz önlemin zorunlu kıldığı sonuçlardan sorumlu tutulması gerektiği de" ileri sürüldü.   

Kuzey Kore'nin, 20-23 Ocak tarihlerinde İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenecek toplantıda 18 yıl aradan sonra Dışişleri Bakanı Ri Su-yong tarafından temsil edilmesi planlanıyordu. Güney Kore basınına göre Kuzey Kore, foruma son olarak 1998 yılında katılmıştı.

Kuzey Kore, 6 Ocak'ta hidrojen bombası denemesi yaptığını öne sürmüştü. Pyongyang'ın açıklamasından önce denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem kaydedilmişti. 

Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde üç yer altı nükleer test yapmıştı. Pyongyang yönetiminin 2013'teki üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu.