Davullar "Çingene kızı Carmen" için çalacak
Tarih sahnesinde bir asrı aşkın süredir var olan "Çingene kızı Carmen" bu kez de vurmalı çalgılarla etkisini gösterecek.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Bestecisine yalnızca kırık bir kalp bırakan ancak gösteri sanatlarının en popüler örneklerinden biri haline gelen, tarih sahnesinde bir asrı aşkın süredir var olan "Çingene kızı Carmen" bu kez de vurmalı çalgılarla Başkentte sihrini gösterecek.
Paris'teki ilk gösteriminde seyirciden beklenen ilgiyi göremeyerek bestecisi G. Bizet'e yaşattığı hayal kırıklığı nedeniyle dikkatleri çeken "Carmen", sonraki yıllarda gösteri ve sahne sanatlarında en çok ilgi gören eserlerden biri oldu.
Birçok çağdaş uyarlaması sinema, tiyatro ve opera sahnesinde gösterilen eser, şimdi de vurmalı çalgılarla sahnede olacak.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile Vurmalı Çalgılar Topluluğu, bugün ve yarın CSO Konser Salonu'nda saat 20.00'de düzenlenecek konserde G. Bizet'in bestelediği, R. Shchedrin tarafından solo vurmalı çalgılar ve yaylı sazlar için uyarlaması yapılan ünlü Carmen Suiti seslendirilecek.
Şefliğini Burak Tüzün'ün yapacağı konserde CSO ile sahne alacak Soner Özer, Hakan Yağuş, Emre Günay, Can Kıyıcı ve Dinçer Özer'den oluşan Vurmalı Çalgılar Topluluğu'na ayrıca viyolonseliyle Peter Hoer eşlik edecek.
Vurmalı Çalgılar Topluluğu Üyesi Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, programda Jean-Louis Duport'un "6.Viyolonsel Konçertosu re minör", Franz Joseph Haydn'in "Viyolonsel Konçertosu re majör", G. Bizet-R.Shchedrin "Carmen Vurmalı Çalgılar ve Yaylı Sazlar için Süit" adlı eserlerini icra edeceklerini söyledi.
Özer, "Vurmalı çalgıların adeta dile geleceği konserde çalınacak eserler, tanınmış Carmen melodilerinin vurmalı çalgıların büyüleyici renkleriyle sunulduğu klasik-popüler eserler arasında yer alan bir sanat ürünüdür" dedi.
Shchedrin, balerin karısının en büyük hayalini gerçekleştirdi
Eserin Shchedrin tarafından yapılan uyarlamayla vurmalı çalgılar ve yaylı sazlar için farklı bir forma kavuşturulduğunu anımsatan Özer, şöyle konuştu:
"Carmen'in Maya Plisetskaya Rusya'nın en önemli baş danscılarından biridir ve en büyük hayali Carmen'in müziğinde dans etmektir. Ancak Carmen bir operadır ve dans için yeniden uyarlanması gereklidir. Ünlü besteci Rodion Shchedrin de Rusya'nın önemli bestecilerindendir ve ünlü dansçının eşidir. Uzun süren ikna çabalarından sonra besteci Shchedrin eşini kıramaz ve 'Solo Vurmalı ve Yaylı Çalgılar İçin Carmen' müziğini yeniden şekillendirir. Shchedrin bu çalışmasıyla ilgili olarak 'benim için beğenilmeyen veya eksik bulunan bir düzeltme işlemi değildir. Bizet'in Carmen'i tek notasına dahi dokunulamayacak kadar mükemmel bir eserdir. Ancak dans için uygun değildir. Çünkü o bir operadır. Benim yaptığım da bu güzelliğe bir dans boyutu kazandırmaktır' der. Rusya'nın önemli vurmalı çalgıcıları tarafından ünlü Bolşoy Balesi'nde seslendirilen eserde Maya Plisetskaya da baş dansçı olarak yer almış ve en büyük hayalini gerçekleştirmiştir."
"Carmen'in etkileyici müziği bozulmadı"
Düzenlenmiş haline bakıldığında vurmalı çalgıların büyüleyici ritmik, melodik ve efektif desteğiyle daha neşeli ve hatta duygusal yapıda düzenlendiğini ve Carmen'in etkileyici müziğinin bozulmadan sunulduğunun görüldüğünü vurgulayan Özer, şunları söyledi:
"Eser sahnelendikten sonra birçok eleştirmen Carmen müziğinin ancak bu kadar ustalıkla vurmalı çalgıların desteğini alarak ve özü bozulmadan sunulduğunu, bunu da Shchedrin gibi bir ustanın kolayca başardığını yazmıştır. Bu yeniden yapılandırma sayesinde vurmalı çalgılar repertuvarı çok önemli bir eser kazanmıştır ve önemli sanatçılar o günden bugüne bu eseri seslendirmektedir."