Davutoğlu: Biz bu görevden kaçmayız

Davutoğlu yapılacak koalisyon görüşmeleri öncesi muhalefete mesaj göndererek, " Yüzde 41'lik kesimin hakkını, hukukunu tartışma konusu yapmayız. Biz bu görevden kaçmayız." açıklamasında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Milli İrade Platformu üyeleriyle Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde iftar yaptı.

Burada konuşan Davutoğlu, "Evet milli irade bizi tek başına iktidar yapmadı. Ama herkes de bilsin ki, milli irade yüzde 41'lik bir oranla, 258 milletvekiliyle, en yakın partiye yüzde 16'lık bir farkla Ak Parti'yi bu ülkenin geleceği sana emanettir' mesajıyla görevlendirdi" dedi.

Konuşmasına Srebrenitsa Katliamının 20'nci yıl dönümü anma törenlerinde yaşadığı iki anıyı anlatarak başlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şimdi bu tarihi dönemeçte yirmi yıl önce Bosna'da yaşananlar, bugün her gün Suriye'de yaşanıyor. Etrafımızda böyle bir kriz ortamı büyük çatışmaların yaşandığı çerçeve varken; Yunanistan'da insanlar akşam evlerine götürecekleri bir rızkı bulamazken, bankadan 50 Euro'yu bile çekemez halde yaşarken, çevremizdeki bu ekonomik ve siyasal krizler sarmalının ortasında ülkemiz güçlü bir iktidar dönemiyle parlak bir 12 yıla imza attık. İşte 7 Haziran seçimlerine aynı psikolojiyle gittik" diye konuştu.

Davutoğlu daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi önümüzde çok çetin bir dönem var. Ya bütün bu ağır sorumluluğu hisseden ve bu sorumluluğun gereğini yapıp bir anlamda tarihi muhasebeden geçebilecek bir iktidar oluşacak. Ya da Türkiye bütün bu sorumluluk alanlarından çekilerek, köşesine ve kendi içindeki mücadelelere sıkışıp kalacak. Bizim irademiz Türkiye'yi iç kargaşalardan, iç gerilimlerden çıkarıp dünyaya, küresel alana etkin bir şekilde ağırlığını koyacak güce kavuşturmak. Birileri ise ya terörü kullanarak, ya Türkiye içindeki gerilimleri kullanarak, ya devletin içine sızmış bazı yapıları kullanarak Türkiye'ye şunu demeye çalışıyor: 'Çekilin Srebrenitsa'dan, çekilin şu Ortadoğu'dan, Orta Asya'dan vazgeçin iddialarınızdan, vazgeçin adalet diye haykırmaktan. Sizin neyinize'. İşte bu iki yol ayrımının önünde milli iradenin 7 Haziran'da ortaya çıkardığı tabloya cevap vermek o tablonun gereğini yapmak durumundayız. Biz hiçbir zaman milli iradeyle mücadele etmedik, hiçbir zaman milli iradenin, sandığın önümüze koyduğu tabloyu meşruiyet sınavına sokmadık. Onun gereği neyse onu yapmak konusunda adım atmakta da tereddüt etmedik.

Karşımızda yüzde 60'lık bloklardan bahsedenler, meclis başkanlığı seçimi geldiğinde ortada blokun ya da kutuplaşmanın olmadığı bir gerçeklikle karşı karşıya kaldılar. Ve Türkiye'de teamülün gereği oldu. Meclis başkanı en büyük partiden yani AK Parti'den seçildi. Adım adım bu gerçek üzerinde yürümeye devam edeceğiz. Ağırlık vereceğimiz husus şudur. Önümüzdeki günlerde yürüteceğimiz müzakerelerde de ağırlık vereceğimiz husus şudur. Evet milli irade bizi tek başına iktidar yapmadı. Ama herkes de bilsin ki, milli irade yüzde 41'lik bir oranla, 258 milletvekiliyle, en yakın partiye yüzde 16'lık bir farkla AK Parti'yi bu ülkenin geleceği sana emanettir' mesajıyla görevlendirdi. Yüzde 41'lik kesimin hakkını, hukukunu tartışma konusu yapmayız. Biz bu görevden kaçmayız.

Bu görev eğer AK Parti'ye verilmişse, ki verildi, milli iradenin gereğini yaparız. Bir hükümet ortaklığı bu milli iradeden çıkmışsa bunun için çaba sarf ederiz; ama herkes de bilmeli ki, pazartesiden itibaren yapacağımız görüşmelerde, milli iradenin yüzde 41 oranında destek verdiği kesimlerin haklarını, hukukunu ve önceliklerini de hiçbir zaman tartışma konusu yapmayız"