Davutoğlu: CHP ile daha ileri aşamadayız

Muhtemel bir koalisyonda seçim barajının düşürülmesini teklif edeceklerini belirten Davutoğlu, koalisyon müzakerelerinde CHP ile diğer partilerden daha ileri aşamada olduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, olası bir hükümet ortaklığı durumunda yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesinin koalisyon protokolüne konmasını teklif edeceklerini, koalisyon müzakerelerinin ilk turu itibarıyla CHP ile diğer partilerden daha ileri aşamada olduklarını söyledi.

Davutoğlu, NTV canlı yayınında koalisyon görüşmeleriyle ilgili sorular üzerine, "Şu anda CHP ile daha ileri aşamadayız. Yöntemde anlaştığımız için CHP ile süreç ilerleyecek. Bayramdan sonra da ikinci tura kadar alt düzey temaslar sürecek. Şayet seçim ortaklığı söz konusu olursa, koalisyon protokolüne yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesini teklif edeceğiz. Bu yüzde 7 ya da 5 olabilir" dedi.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan hükümet kurma görevini alan Davutoğlu, ilk tur koalisyon müzakerelerinde CHP, MHP ve HDP genel başkanlarıyla biraraya gelmişti. Bayram sonrasında koalisyon müzakerelerinin ikinci tur görüşmelerini yapılması planlanıyor.

Samimi bir ortak bulduklarında hükümet ortaklığı yapmamaları için bir neden bulunmadığını dile getiren Davutoğlu, müzakerelerde başarı sağlayamamaları halinde AKP'nin erken seçime hazır olduğunu da dile getirdi. Davutoğlu, "Önümüze gelen anketlerde Ak Parti'nin tek başına iktidarı görünüyor. Yüzde 45'i aştığımız 276 vekile ulaştığımız
anketler mevcut. Ama mevcudu bir görmemiz ve ona göre tavır almamız lazım" diye konuştu.
              
"Kimse hesap sorulamaz değil"

İlk tur koalisyon müzakerelerini çok başarılı bulduğunu da söyleyen Davutoğlu, seçim öncesi bazı partilerin koalisyon şartı olarak gündeme getirdiği 4 eski bakanla ilgili dosyalar
konusunda da şunları söyledi: "Ben dahil hiç kimse hesap sorulamaz değildir. Hiç kimse layüsel değildir. Bu konularda bir arkadaşa soru sorulup açıklama isteniyorsa bu yapılmalıdır. Ama birinci gündem maddesinin bu olmaması gerekiyor. Öncelik hükümet kurmaktır" dedi.
              
"Dershanelerle ilgili yaklaşımımız değişmez"

Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin başvurusu üzerine aldığı "Dershanelerin kapatılmasının iptali" kararını da değerlendiren Davutoğlu, "Eğitim politikalarının ne olacağına Anayasa Mahkemesi değil biz karar veririz. Dershanelerle ilgili yaklaşımımızın değişmesini kimse beklemesin" diye konuştu.
              
"Suriye sınırında müzavir bir alan oluşturabiliriz"

Davutoğlu Suriye sınırında yaşananlarla ilgili riskler konusunda Türkiye'nin her türlü tedbire karşı koyacağını da dile getirirken, "Sınırımızda öyle bir güvensiz alan oluşuyor ki bizi etkiliyor. Suriye sınırında müzavir bir alan oluşturabiliriz. İlla Suriye'ye girerek olmayabilir bu. DEAŞ, PYD ya da Türkiye'ye karşı risk oluşturabilecek herhangi bir gruba karşı olabilir bu. Bu hakkımızı saklı tutuyoruz" şeklinde konuştu.