Davutoğlu Çin'e gidiyor

Bakan Davutoğlu'nun ziyareti, Türkiye'den Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne Dışişleri Bakanı düzeyinde ilk ziyaret olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, altı gün sürecek resmi bir ziyaret için Çin Halk Cumhuriyeti'ne gidiyor.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Davutoğlu, beraberinde milletvekilleri, bürokratlar, işadamları, akademisyenler ve basın mensuplarından oluşan bir heyetle, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Dışişleri Bakanı Yang Jiechi'nin davetine icabeten 28 Ekim-2 Kasım 2010 tarihleri arasında ÇHC'ye resmi ziyarette bulunacak.

Açıklamada, Davutoğlu ile mevkidaşı Yang arasında Pekin'de yapılacak görüşmelerde, "iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm veçheleriyle ele alınması, işbirliği imkanları üzerinde durulması ve her iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel-uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunulmasının öngörüldüğü" kaydedildi.

Ziyaret kapsamında Davutoğlu'nun, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping tarafından kabul edilmesi, Çin Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü'nde (CIIS) yuvarlak masa toplantısına katılması ve Pekin'deki Renmin Üniversitesi'nde konuşma yapması planlanıyor.

Davutoğlu'nun ayrıca Xian şehrinin yanısıra, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de ve tarihi Kaşgar kentinde temaslarda bulunacağı ve Türkiye pavyonunun da bulunduğu EXPO 2010 Şanghay fuarının 31 Ekim'de düzenlenecek kapanış törenine katılacağı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı, Davutoğlu'nun ÇHC'ye ziyaretinin, "Türkiye-Çin ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi amacıyla ÇHC Başbakanı Wen Jiabao'nun ülkemize ahiren gerçekleştirdiği ziyaretle yakalanan ivmenin sürdürülmesi ve Türkiye'den Dışişleri Bakanı düzeyinde Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne gerçekleştirilecek ilk ziyaret olması bakımından önem taşıdığını" kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir